Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor onnodige regels, bomenkap, en ophef over zaalverhuur bij de UU.  


Allereerst
 

Regeltjes, regeltjes. Veel UU'ers ergeren zich aan het woud van universitaire regels en de onnodige complexiteit ervan. Een projectgroep komt nu met aanbevelingen.

Ophef over zaalverhuur bij de UU. De SP mocht geen ruimte huren, want dat zou de onafhankelijkheid van de universiteit aantasten. Dat is hypocriet, stelt de SP, want de universiteit werkt wel intensief samen met het bedrijfsleven. De UU zegt dat de SP in de toekomst tóch welkom is. Vijf wetenschappers buigen zich over het idee van 'de onafhankelijke universiteit': "De universiteit moet juist maatschappelijke dwarsverbanden leggen."

De universiteit gaat proberen om binnen zeven jaar zo’n 140 banen te creëren voor 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'. “Het moeten ook zinvolle banen zijn. We hebben het hier niet over een heitje voor een karweitje.”

De eetzaal van het Educatorium krijgt een make-over. Er komen verschillende hoekjes en kamertjes met een eigen sfeer.

De Uithof wordt steeds minder groen. Onlangs nog legden bijna tweehonderd bomen het loodje en in de afgelopen paar jaar verdwenen er ook al veel. Maar de universiteit is toch zo duurzaam bezig?

DUB sluit het diversiteitsblog af met de boodschap: doe wat aan je onbewuste vooroordelen.


Onderzoek

Acht vragen over de verplichte opslag van onderzoeksdata

Utrechtse wetenschappers moeten sinds begin dit jaar verplicht hun ruwe data opslaan op centrale servers. Waarom deze nieuwe richtlijn? 

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek wil een wereldwijd verbond voor open access. “Misschien moeten we met zijn allen Nature ter discussie stellen.”

Universiteiten zijn veel afhankelijker van externe financiering dan de cijfers doen vermoeden. Meer dan de helft van de miljoenen die bestemd zijn voor eigen onderzoek gaat op aan matching van talentbeurzen.


In De Werkplek vertelt servicekracht Violeta Bakker over haar werk in het Academiegebouw.
 

In 3Hoog loopt het weekend van Harrie niet precies zoals gepland.


Onderwijs

Uitgeloot of afgewezen, wat is zieliger?


Selecteren op talent, dat deed je vroeger niet. Maar inmiddels willen steeds meer opleidingen alleen de beste studenten toelaten. Wat is er gebeurd?

De UU ontwikkelde een Tinder-achtige studiekeuze-app voor jonge scholieren. 

Een andere hulp bij studiekeuze, de website studiekeuze123.nl, ligt onder vuur. De voorlichting aan studiekiezers zou te rooskleurig zijn en de marketing van onderwijsinstellingen te veel invloed hebben. Studiekeuze123 noemt de kritiek 'pertinent onjuist'

De opleiding Psychologie heeft de numerus fixus afgeschaft en bereidt zich nu voor op een hausse aan eerstejaars. Het aantal vooraanmeldingen is maar liefst 80 procent hoger dan vorig jaar.
Studentenleven

Als vluchteling in Nederland studeren is niet eenvoudig

DUB interviewde Noushig, een Syrische vluchtelinge die in februari aan een studie aan de UU begon. Dat liep minder soepel dan verwacht.

Geeuwen en knikkebollen: bijna de helft van alle studenten heeft ’s morgens moeite met opstaan en ruim een derde voelt zich niet uitgeslapen bij het studeren.

Transgender Sascha, oud-student van de UU, spreekt met DUB over zijn studietijd, de transitie, en de pijn om geboren te worden in een verkeerd lichaam.

Onder het motto 'Dare to be grey' start donderdag een studentencampagne tegen extremisme, een internationale uitdaging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Bussemaker wil de boete voor het niet tijdig stopzetten van de  ov-studentenkaart verhogen. Na kritiek van de Kamer laat ze eerst uitzoeken waarom studenten eigenlijk in gebreke blijven.

Laat gemotoriseerde boten alleen met een vergunning toe tot het Merwedekanaal. Dat is een van aanbevelingen in een rapport dat de drie Utrechtse roeiverenigingen hebben laten opstellen.

In een kelder van het Transcomplex moeten zeven studieverenigingen één kamer delen. Er wordt druk gezocht naar een oplossing.Wat je verder nog moet lezen

De komende drie maanden repareert de fietsreparatieservice Recyclebike gratis fietsen van UU-medewerkers in De Uithof. Het kost alleen geld als er nieuwe onderdelen nodig zijn.

Dinsdag werd het startsein gegeven voor de installatie van 4600 zonnepanelen op UU-daken. De bedoeling is dat hiermee 1 miljoen kWh elektriciteit wordt opgewekt.

Ideeën genoeg over hoe universiteiten er in de toekomst uit moeten zien. Maar op het derde symposium van de academische actiegroep Science in Transition blijft de vraag: wie zet de eerste stap?


De cartoon van Niels Bongers: wat nou, De Uithof is niet groen genoeg?
 

In de DUBstagram douchen de Eco Crazy 88 deelnemers samen om energie te besparen.Columns, opinies en cultuurtips

Campuscolumnist Niels Peuchen was niet onder de indruk van het NK treinreizen, maar vond de demonstranten wel sympathiek

Chantal van Elden vroeg zich af waarom studenten het eigenlijk af lieten weten bij datzelfde NK treinreizen.

Rector Bert van der Zwaan vindt dat de universiteit een plek moet zijn voor goede debatten, en niet voor vrijblijvend geroeptoeter.

Elianne Dummer beschrijft 'het bittere babbelmoment': met een Vaag Bekende die je liever ontwijkt in de lift staan.

Utrecht kan nog wat leren van de Göteborgse 'Fietskeuken', aldus Ruben Dieleman.

Emma Hoogendijk moet wennen aan de onderwijswereld in New Orleans: dineren bij de professor thuis, dat doen we in Nederland niet.

Het laatste stukje singel is een probleem, constateert Chiem Balduk. Er is te weinig geld. Een oplossing heeft hij ook: gewoon water pompen in de bestaande betonbak.

Baaierd verwondert zich over de speeltuin die communicatie en marketing heet.

Gratiesj!

DUB geeft weg: de prijsvraag van deze week

Utrechts striptekenaarscollectief De Inktpot nam het Utrechts Psalter onder handen en maakte er een stripversie van. DUB geeft drie exemplaren van dit unieke stripboek weg.Enfin

Een Utrechtse wetenschapper en een Italiaanse kunstenaar maakten samen kunst en design, waaronder een jurk en schoenen, van... schimmels.DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter