Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief lezen we wat de beste studentenhap van Utrecht is, spreken meer mensen over diversiteit, en hebben we zelfs een speciaal blokje gewijd aan happy news.


Allereerst
 

Waar eet je de beste studentenhap van Utrecht? Er werd flink gestemd op onze poll. We stuurden onze verslaggevers naar de winnaar.

Ook zo'n moeite met p-waardes en ANOVA's? Er is nu een speciaal ploeterhoekje in de UB om studenten te helpen met statistiek.

Ben je afgestudeerd, zijn er alleen maar werkervaringsplekken waar je geen cent mee verdient. FNV Jong wil deze 'stages voor afgestudeerden' verbieden.

Studeren, sporten, borrels, bijbaantjes, feesten: de burn-out bij studenten is al lang geen uitzondering meer. 

De Universiteit Utrecht heeft wat in te halen als het gaat over diversiteit. “Je wilt geen wereldvreemde studenten opleiden.”Diversiteitsblog

Liever geen aparte colleges over diversiteit
 

"Je leren inleven in de ander, is dat niet de eerste culturele competentie als het om diversiteit gaat?" Het DUB-panel beantwoordt de vraag: zouden studenten niet meer moeten weten van verschillen in kleur, ras, gender en religie? 

Het diversiteitsvraagstuk roept nog meer discussie op. Zo wordt er gewaarschuwd om niet de meerderheid te vergeten en om je bewust te zijn van je impliciete vooroordelen. Anderen zeggen: mannen en vrouwen zijn niet altijd gelijk, en positieve discriminatie is beter dan niks doen. 

Decaan Werner Raub pleit voor een internationale academische omgeving met intellectuele openheid, tolerantie en leergierigheid. Maar voor een dergelijke grotere diversiteit hoef je niet per se meer buitenlanders naar Nederland te halen, stelt Ruud Abma. Qua integratie zou het leuk zijn om eens de buitenlandse collega's mee naar huis te nemen, zegt Jan van Weesep.Na de studie

Vijf lessen voor de student die duurzaam werk zoekt
 

De student die als professional aan de slag wil in de wereld van duurzaamheid, kon heel wat leren tijdens het Sustainability Career Event van de Universiteit Utrecht. DUB verzamelde vijf lessen tijdens de carrièredag.

Promovendi hebben vaak net hun masterdiploma binnen als ze ineens geacht worden les te geven aan groepen bachelorstudenten. Gaat dat wel goed? 

Het blijkt dat er niet zo veel banen zijn voor afgestudeerde psychologen. Is dat erg? “Wij zijn een algemeen vormende opleiding. Onze studenten komen overal terecht.”

De website studiekeuze123.nl geeft toe dat alle WO-studenten verkeerd voorgelicht zijn over hun kansen op de arbeidsmarkt.

De UU heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid maar werkt wel samen met bedrijven als Shell, ING en BASF. Studenten vinden het prima. Zij willen later als werknemer "die bedrijven juist van binnenuit veranderen."


In De Werkplek vertelt Pritam Pai over de natuurkunde van het licht.
 

In 3Hoog heeft Merel een Netflix & Chill date.


Happy news

Janskerkhof: onderwijspand vol rariteiten

 

Het nieuwe onderwijspand van Rechtsgeleerdheid is na een grote verbouwing weer vol in gebruik. Behalve dat het gebouw er fraai uitziet, herbergt het ook tal van opmerkelijke zaken. DUB nam de videocamera mee en ging op bezoek.

Rik van Huik won de Greenovation Challenge met zijn duurzame idee om de flesjes bronwater in de automaten van de UU te vervangen door de UU-dopper.

Utrechtse studenten zijn dol op duurzaamheid. Bij The Eco Crazy 88 strijden studentenhuizen tien weken lang om de titel Meest duurzame huis.

Utrechtse promovendi in de life sciences hebben de meest gewaardeerde PhD-begeleiders gekozen. Frank Huisman en Ellen Koster zijn de eerste ‘supervisors of the year’.

De waterpoloënde broers Joep en Bram van den Bersselaar vierden deze week dat hun team UZSC werd uitgeroepen tot Utrechtse Sportploeg van het Jaar.

Op één dag met zo’n zeshonderd zangers de Matthäus Passion instuderen en opvoeren: het Utrechts Studenten Koor en Orkest waagt zich eraan en iedereen mag meedoen.

Onderzoek hoort bij een universitaire studie. Maar waarom dat belangrijk is, en wat er allemaal onderzocht wordt, weten studenten vaak niet. Studenten Sociale Wetenschappen organiseren daarom de Onderzoeksparade.Voor verbetering vatbaar

Bewoners Tuindorp-West kamer uit voor asbestsanering

Bewoners van het studentencomplex aan de Van Lieflandlaan en de Willem Schuylenburglaan moeten binnenkort een paar nachten elders doorbrengen. De SSH gaat het asbest in de 1232 kamers verwijderen.

De Nationale Studenten Enquête is tot nu toe ingevuld door 24,1 procent van de UU-studenten. Dat kan beter, vindt de UU.

De komende jaren dreigt er een tekort aan kantoorruimte en onderwijszalen voor de faculteit Sociale Wetenschappen.

De UU zoekt op verzoek van de NS naar manieren om studenten uit de spits te krijgen. Ook wil de universiteit OV-informatie opnemen in een nieuwe studentenapp. 

Wetenschappers vrezen dat de beloofde extra docenten nooit zullen komen, blijkt uit een enquête van de SP.Medezeggenschap

'Studenten mogen best wat kritischer zijn'
 

Vorige week was de week van de medezeggenschap. Bij een bijeenkomst met als thema Studenten aan de macht werd gesproken over studenteninspraak. "Het mag best wat kritischer."

Door nieuwe landelijke wetgeving krijgen studenten en personeel meer invloed op de kwaliteit van onderwijs en de benoeming van bestuurders. Toch is er nog veel onduidelijk.

Medezeggenschap in de praktijk: de faculteitsraad van Recht, Economie, Bestuur & Organisatie was boos op vice-decaan Ton Hol en eiste uitleg en excuses over nieuws dat hij eerst op DUB had gemeld.

De nieuwe koers voor het departement Sociale Geografie en Planologie wordt gesteund door de faculteitsraad. Het wetenschappelijk personeel wordt de komende maanden over drie nieuwe onderzoeksgroepen verdeeld.


De cartoon van Niels Bongers: de morele standaard in de wetenschap
 

In DUBstagram: heel veel Veritasmeisjes in toga op een brug.


Columns, opinies en cultuurtips


Campuscolumnist Niels Peuchen wil eigenlijk journalist worden, maar daar is geen droog brood mee te verdienen. Dan maar een carrière in de IT.

Weg met de vooroordelen, zegt Sammy Shawky vanuit Montpellier. Ook Erasmusstudenten gaan braaf naar college.

Elianne Dummer zegt: diversiteit begint op de basisschool. 

Baaierd bejubelt de creatieveling die een strandtent De Uithof insmokkelde.

Cultuurtip: Evelien van der Kooi stuurt je naar EYE Amsterdam, voor de collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice.

Cultuurtip: Puk van Rees tipt de wereld onder het Domplein in DOMunder.

Cultuurtip: Ilya Lisser raadt je aan de opname van radioprogramma De Musyck Kamer bij te wonen.

Cultuurtip: Aster Dieleman tipt de film Publieke Werken.


Gratiesj!

DUB geeft weg: de prijsvragen van deze week

De film Knielen op een bed violen, gebaseerd op de bestseller van Jan Siebelink, is nu te zien in de bioscoop. Wij geven 2 x 2 vrijkaarten weg plus twee filmedities.

We hebben ook 2 x 2 kaarten voor het toneelstuk De Allesgelover, op 9 maart in de Stadsschouwburg.
Enfin

Het stond in allerlei media: er heerst een heuse 'criminaliteitsgolf' op studentencomplexen, dus er komt een meldpunt en een app. Nodig, of een storm in een glas water?
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter