REBO Educate-it
Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it
Click here for the English version of this newsletter.
 
REBO-collega's nemen eerste kennisclips op!
Verschillende docenten hebben de afgelopen weken hun eerste kennisclips opgenomen in de REBO-studio.
 
Cedric Ryngaert (hoogleraar internationaal recht) had de primeur! Hij nam als eerste REBO-docent in de studio een professionele kennisclip op, over Citizenship and Multinational Corporations. Naast een kennisclip nam Cedric (met een ‘losse’ camera, in zijn werkkamer) ook drie Snippets op. Snippets zijn zeer korte fragmenten. Bekijk een Snippet van Cedric.
 
Ook Ton van den Brink (Rechtsgeleerdheid) nam zijn eerste kennisclips op. In deze clips bereidt Ton internationale studenten voor op zijn vak EU Governance. In een interview aan DUB vertelt Ton wat zijn ervaringen waren: “Binnen een uurtje heb ik twee clips van 12 minuten opgenomen. En dat in één take, dus dat ging goed. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken. In hoorcolleges wil je het liefst de grote lijnen kunnen uitleggen. Maar er zijn altijd zaken die belangrijk zijn om op in te gaan, maar waar je liever geen half hoorcollege aan wilt besteden. Daar zijn kennisclips handig voor.”
Bekijk een kennisclip van Ton.
 
Ook Sebastiaan Steenman (USBO) en Wouter Ernst (Rechtsgeleerdheid) zijn aan de slag met het opnemen van kennisclips in de REBO-studio.
 
Wil jij meer weten over kennisclips en/of zelf aan de slag, neem dan gerust contact op met Caro Bliekendaal of kijk op de support site.
 
Word jij ook zo narrig van onleesbare handschriften als je tentamens moet nakijken?
Probeer dan net als Tina van der Linden (Rechtsgeleerdheid) digitaal toetsen. Voor Tina waren onleesbare handschriften de belangrijkste reden om eens te kijken of het digitaal afnemen van tentamens een goed alternatief is. En voor haar vak Information Technology Law is een digitale toets een coole afsluiting.

Tina: “ik kijk nu het tentamen na vanaf het scherm. Geen handschriften meer, maar wel heel anders. Even wennen hoor!”  Daarnaast heeft digitaal toetsen natuurlijk nog meer voordelen: “het scheelt papier (met het bijbehorende sjouw-werk), je kunt ook hele andere soorten vragen stellen (bijvoorbeeld grafisch, al ligt dat bij rechten misschien niet meteen voor de hand) en je kunt ook een filmpje aan een vraag toevoegen.“

Bij digitaal toetsen kunnen maximaal 480 studenten op Chromebooks tegelijk veilig en betrouwbaar digitaal hun toetsen maken. Op de support site vind je meer informatie over digitaal toetsen. Ben je benieuwd hoe een digitale toets eruit ziet, bekijk het in de demo-omgeving. Ook kun je voor meer informatie contact opnemen met Caro Bliekendaal.
 
Ook hulp nodig bij Blackboard?
Deze twee collega’s zijn je graag van dienst:

Roel Werelds (Rechtsgeleerdheid en U.S.E)
Ik ben Roel Werelds en ben sinds 1 juni in dienst bij REBO. Ik ben de nieuwe Demand Manager ICT (vroeger Joke van Bodegom). Oorspronkelijk ben ik opgeleid als docent (Informatica/Economie), maar heb nadien voornamelijk gewerkt in de ICT ondersteuning bij o.a. HP, de Raad voor de Kinderbescherming en het CIZ. Je kunt bij mij terecht voor vragen over of problemen met Blackboard. Ik ben te bereiken via ELO.REBO@uu.nl. Desgewenst maken we een persoonlijke afspraak en zien we elkaar face-to-face.

Mariëtte Verseveld (USBO)
Ik ben Mariëtte Verseveld en werk al geruime tijd als ondersteuner van Blackboard en ICT gebruik in het onderwijs voor departement USBO. Docenten kunnen mij mailen met hun vragen of kunnen een afspraak maken. Ik kom dan langs op de werkplek van de docent en samen kijken we naar de cursus, de wensen van de docent en hoe dit te realiseren is. Ik ben bereikbaar via m.verseveld@uu.nl.
 
Broodje Blackboard
Kan of doet Blackboard niet wat je wilt? Heb je hulp nodig bij het gebruik van Blackboard? Tijdens Broodje Blackboard helpen we je graag met jouw vragen. Onder het genot van een broodje kun jij aan een expert al jouw vragen over Blackboard stellen. Vanaf september worden drie bijeenkomsten georganiseerd: één bij Rechtsgeleerdheid, één bij Economie en één bij USBO. Je bent uiteraard vrij om te kiezen naar welke bijeenkomst je gaat! De data van de bijeenkomsten zijn:

•    Ma 14 sep, 11:30-12:30, bij Rechtsgeleerdheid
•    Do 24 sep, 11:30-12:30, bij U.S.E.
•    Di 29 sep, 11:30-12:30, bij USBO

Wil je meedoen, geef je dan op door te mailen naar Roel Werelds en laat Roel alvast weten welke vragen je hebt!
 
Succesvolle pilot op maat gemaakte ELO bij Rechten
De speciale elektronische leer omgeving (ELO) die Teaching Fellow Bald de Vries twee jaar geleden samen met uitgeverij Boom maakte voor het vak Grondslagen van het recht, blijkt een groot succes. Zowel de studenten van het Utrecht Law College (ULC) als Bald zijn enthousiast en vinden de ELO een meerwaarde voor het vak. Mede naar aanleiding van het succes wordt de ELO vanaf volgend jaar september ook gebruikt in de reguliere opleiding van rechten.

Wil jij meer weten over het ontstaan, de inhoud en de meerwaarde van de door Bald ontwikkelde ELO, kijk dan op onze support site.
 
Brainstormsessie Rethink Courses: 6 november 2015
Er worden veel tools en instrumenten m.b.t. onderwijsvernieuwing aangeboden. Graag willen we dit - o.l.v. Wieger Bakker  - met je vanaf de andere kant bekijken: wat wil je met je cursus, tegen welke knelpunten loop je aan en waarvoor mis je nu het instrumentarium?

Vervolgens bespreken we met elkaar: wat zijn mogelijke oplossingen, welke instrumenten kunnen je helpen? En ook: (hoe) kan IT helpen?

In september volgt meer informatie, maar: SAVE THE DATE! Vrijdag 6 november, 13:30 – 15:30. Mail de knelpunten die je ervaart in het onderwijs alvast naar Caro Bliekendaal.
 
Werken waar, wanneer en waarmee jij maar wilt
Bij U.S.E. wordt in september 2015 gestart met een pilot van het project ‘Overal Studeren’. Tijdens deze pilot kunnen zowel docenten als studenten in de Spinoza Hall en Adam Smith Hall voor het eerst gebruikmaken van het programma ‘MyWorkplace’.

‘My Workplace’ is een nieuwe digitale werk- en studieruimte. In deze digitale ruimte (een soort virtuele desktop) kunnen docenten en studenten zelf kiezen welke IT diensten, tools en producten zij denken nodig te hebben. De digitale werkruimte kan op elke device en op elke plek geopend worden. Dus of je nu thuis op je Ipad werkt of op een laptop op de universiteit; je hebt op je virtuele desktop al je bestanden en programma´s altijd tot je beschikking.

Als de pilot bij de pilotopleidingen succesvol verloopt, zal ook de rest van de UU gaan werken met ‘My Workplace’.

Meer informatie over het project kun je lezen op intranet.
 
Wist je dat:

 • er binnenkort een kennisclip beschikbaar is over het maken van een kennisclip?
 • de link naar de support site van Educate-it op intranet staat, onder het kopje ‘handige links voor docenten’?
 • er een demo-omgeving van de digitale toetsomgeving beschikbaar is? Je kunt hier zien welke soorten vragen je digitaal kunt stellen en hoe dat eruit kan zien.
 • ook Wouter Ernst (Rechtsgeleerdheid), Yolanda Grift (U.S.E.) en Jan Renaud (U.S.E) aan de slag gaan met digitaal toetsen?
Projectteam
 • Caro Bliekendaal (Programmamanager)
 • Ton van den Brink (Rechtsgeleerdheid, focus: ELO)
 • Angela Kok (USBO, focus: e-assesments)
 • Mark Sanders (U.S.E., focus: e-lectures)
 • Tina van der Linden (Rechtsgeleerdheid, focus: innovatieprojecten)
 • Joël Wieme (Student)
 • Barbara van Griensven (Communicatie)
 • Liesbeth Potters (Informatiemanager)
Redactie
Barbara van Griensven
Caro Bliekendaal
educate-it.sites.uu.nl/rebo/
 
Contact
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u werkzaam bent bij REBO.
Gegevens wijzigen
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter