Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief: Waarom klappen we na afloop van het college? Weet jij wie je tutor is? En hoe flirt je het best?


Allereerst
 


Een ‘iconisch’ fietspad naar De Uithof en een tweede op- en afrit naar de snelweg? Het zijn enkele van de toekomstplannen voor het Utrecht Science Park.

Ruim 40 procent van de studenten heeft geen tutor of weet niet wie zijn of haar tutor is. Dat is een van de vijf opvallende uitkomsten uit het onderzoek 'Tutoraat op maat'.

Klappen na afloop van het college als blijk van waardering. Waarom doen studenten dat eigenlijk en zitten docenten wel op dat applaus te wachten? 

Moreel gedrag van anderen roept vaak veel irritaties op. Maar waarom eigenlijk?

Janskerkhof 12 moest vorige week per direct sluiten vanwege asbest in stofmonsters. Maar na nieuwe metingen kon het monumentale pand maandag weer open. 

Wil je columns leren schrijven of heb je een zetje in de rug nodig om mee te doen aan de campuscolumnistwedstrijd? DUB organiseert een gratis workshop columns schrijven. Er zijn nog enkele plekken vrij!

De cartoon van Niels: 'docenten willen niet achter de geraniums.'
 

In de DUBstagram: Een kijkje in de sectiezaal van diergeneeskunde.


 
Studentenleven
  
Welkom in het onvrijwillige gat tussen bachelor en master!

  

Een onvrijwillig gat tussen bachelor en master. Wat doe je in de tussenliggende tijd?

Sportcentrum Olympos stond even in het teken van de jive, de rumba en de tango. Ruim zeshonderd dansers uit heel Europa reisden in teamverband af naar Utrecht voor het studenten-EK Stijldansen

DUB versiert! Iedereen kent ze wel, die standaard openingszinnen: "Deed het pijn toen je uit de hemel viel?" Maar zijn er ook zinnen die wel werken? Verslaggever Matthijs Meulblok testte het uit. 

Blijven eerstejaars studenten massaal thuis wonen nu de basisbeurs is afgeschaft? Het lijkt er wel op, maar de cijfers doen hier en daar de wenkbrauwen fronsen.

De druk op studenten neemt toe en klachten lijken ernstiger te zijn geworden, maar de studentenpsychologen zijn vaak moeilijk te vinden en de wachttijden lopen op.

Studievrienden starten actie voor begrafenis ongeneeslijke zieke Emma. 


 
Mens en recht

'Ook Erdogan-aanhangers hebben recht op vrijheid van meningsuiting'  

  

Hoogleraar mensenrechten Tom Zwart vindt dat in Nederland vaak met twee maten gemeten wordt. “Beide partijen moeten respect tonen en openstaan voor het gesprek.”

UU’er Thijs Toonen is hard aan het werk om jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties te worden. Thijs: "Iedereen verdient toegang tot onderwijs."

Het aantal niet-westerse studenten bij de UU is relatief laag. Dat aantal ligt in Rotterdam en bij de Vrije Universiteit veel hoger.

Als we niet uitkijken wordt de discussie rondom diversiteit op universiteiten net zo polariserend als de Zwarte Piet-discussie, waarschuwt Jan Sinnige.

Negen West-Europese universiteiten zijn het nieuwe samenwerkingsverband ‘Aurora’ begonnen. Ze willen zich inzetten voor 'het bevorderen van het maatschappelijk belang'.


 
De Amerikaanse Presidentsverkiezingen

Het Amerikaanse partijensysteem staat onder druk

  

De verkiezingen leven op de Amerikaanse campussen. Dat schrijven Utrechtse studenten in het DUB Amerikablog. Op de campus is iedereen uitgesproken tegen Trump, maar is Clinton ook niet de ideale kandidaat, constateren Siem Bruinsma (UCLA), Tessa Houwing (San Diego) en Nina van Tilburg (Florida). Ook research fellow Will Tiemeijer op Stanford ziet weinig pluriformiteit bij zijn collega’s. 

Daan Hannema ziet dat zijn Washington University zes miljoen over heeft om het tweede presidentiële debat te organiseren. Studenten zouden liever minder collegegeld betalen.

Johanna Bozuwa is een Amerikaanse student in Utrecht. Zij vreest dat Trump een slecht voorbeeld is voor andere leiders. PhD-student Julie Fraser hoopt dat met Clinton de rol van de vrouw in de rechtspraak versterkt wordt.

Wouter de Waart en Elliott Terpstra kijken in hoeverre de verkiezingen de Nederlanders raken. 

Torenhoge schulden zijn ook een verkiezingsonderwerp bij Clinton en Trump.

Nog meer in de stemming komen? Je kunt de dvd De Verenigde Staten van Eva winnen en we geven kaarten weg voor een 12 uur durende voorstelling STEMMEN! Een zinderende verkiezingsspecial in de Stadsschouwburg op 8 november.


 
Wat je verder nog moet lezen
 
  

Je eigen werktijden bepalen in zelfsturende teams. Zou het ook iets voor de UU zijn?

Bij de aanvraag van het experiment met promotiestudenten zou de RUG in de fout zijn gegaan, met alle risico’s van dien. 

De universiteit wil tijdelijke kantoorunits voor Sociale Wetenschappen plaatsen tussen het Minnaertgebouw en het Caroline Bleekergebouw.

Tentamendatabase niet bedoeld om fraude tegen te gaan.

Mannelijke docenten in hoger onderwijs willen niet achter de geraniums maar werken liever door tot hun pensioen. 

Terrorist krijgt straks geen stufi meer als het aan het kabinet ligt.

Ook TU Eindhoven overweegt studentenstops

De SP wil selectie aan de poort afschaffen. 


 


Tijd voor nieuwe vrienden in 3Hoog.
 

In de werkplek: De deeltjesversnellers van Charlotte Vogt.


Columns en opinies
 

Campuscolumnist Niels Peuchen deelt drie interessante tips in zijn column: 'Hoe maak je indruk op je docent?' 

Voedseladviezen zijn veel te gecompliceerd, zegt psycholoog Denise de Ridder. 

Het is een terugkerend thema in allerlei Amerikaanse films: homecoming. Het fenomeen bestaat ook in Canada en UU-student Floor Roholl doet mee.
Gratiesj!

DUB geeft kaarten weg voor het exclusieve debat met Pussy Riot in TivoliVredenburg.  
Enfin

Borstkankerorganisatie Pink Ribbon zegt nee tegen de opbrengst van een naaktkalender met mannelijke studenten.

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter