Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief hebben we het over de troonrede. Onderwijs komt nauwelijks aan bod. Verder de winaars van de fotowedstrijd van De Uithof én de voortdurende discussie over de vleesloze maandag


Allereerst
 
In de troonrede kwam onderwijs weinig aan bod. Studenten en onderwijsinstellingen zijn teleurgesteld omdat er nauwelijks extra geld vrijkomt voor kansengelijkheid in het onderwijs. En van de begroting van OCW merken studenten voorlopig nog weinig in hun portemonnee.

verkeersregelaars van de Heidelberglaan in De Uithof: "We doen dit niet om jullie te pesten."

U-raad stelt schofferend drinklied Gaudeamus aan de kaak.

De U-raad wil een vleesvrije dag op de universiteit, maar een 'meatless monday' lijkt voorlopig nog niet aan de orde.

De gecrashte auto, waarbij vorige week twee personen bij een ongeluk in De Uithof zijn omgekomen, reed te hard en door rood. 

In Utrecht werd de 'Verklaring inzake academische vrijheid´opgesteld en aangenomen.

Het Utrechtse team draait volop mee in de nieuwe tv-quiz de Universiteitsstrijd. De eerste poulewedstrijd hebben ze gewonnen. 

Studenten blijven langer thuis wonen. Ouders van wie het kind wel het huis uitgaat om te studeren zijn bang dat hun kind niet met geld om kan gaan.

In Rio wisten UU-alumni tijdens de Paralympische Spelen een gouden en drie bronzen medailles in de wacht te slepen. 


De cartoon van Niels Bongers: Commentaar op miljoenennota 
 

In de DUBstagram van deze week: Mijn Ploegje 


 
Onderwijskwaliteit
 

Alfastudenten willen verdieping en krijgen verdieping

 

Geen gedwongen verbreding meer voor studenten Geesteswetenschappen. Vanaf volgend jaar zijn zij niet meer verplicht een minor buiten hun eigen discipline te kiezen.

Ergernis over zwijgende studenten tijdens een werkgroep. Maar wat doe je eraan? DUB-panel geeft tips.

Hoe doe je dat eigenlijk, meedenken over de inhoud van je opleiding? De Onderwijsinspectie en studentenorganisaties LSVb en ISO lanceren een nieuwe website voor leden van opleidingscommissies

Onze collega's bij de Vrije Universiteit deden een test en wat blijkt: een negen is geen negen meer. De kwaliteit van topscripties is flink gedaald. 

Internationale ervaring opdoen tijdens je studie is belangrijk benadrukt minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. De UU organiseert informatieavonden voor studenten die een stage of minor buiten Nederland willen doen. 


 
De Uithof in transitie 

Winnaars fotowedstrijd: bliksem en slangen in De Uithof

  

De redactie van DUB ontving een aantal mooie inzendingen voor De Uithof-fotowedstrijd en selecteerde vijf winnende foto’s. Een foto van het iconische Van Unnikgebouw, spectaculair belicht door de bliksem, won. 

Een eigen diepe warmwaterput in De Uithof? Utrechtse wetenschappers denken dat het in de toekomst mogelijk is. De universiteit neemt nu eerst deel aan een nieuw project in Mexico waarin de benutting van aardwarmte wordt onderzocht. 

De Hogeschool Utrecht manifesteert zich steeds nadrukkelijker in De Uithof, maar het was niet vanzelfsprekend dat de HU een plek zou krijgen op het ‘universiteitsterrein’.


 
Gezondheid

Rode wangen en trillende handen bij specialistische reanimatie 

  

Trillende handen tijdens de reanimatieles van docent Abel van de Ven. Er wordt regelmatig gelachen maar de geneeskundestudenten beseffen dat reanimeren een serieuze zaak is.   

Studenten met een handicap voelen zich beter begrepen, dat is de conclusie van het jaarlijkse rapport ‘Studeren met een handicap.' 

Gelukkig worden door het ruiken van iemands 'gelukszweet'? Dat zei Sociaal psycholoog Jasper de Groot tijdens het Science Café in TivoliVredenburg.

Psycholoog Denise de Ridder vindt dat de wet over orgaandonatie een 'ja-tenzij'-karakter moet krijgen. Mensen moeten op hun beslissing kunnen terugkomen. 

Minister herhaalt: studenten geneeskunde hoeven in hun coschappen geen beurs of stagevergoeding te krijgen.
 


Wat je verder nog moet lezen
 


Volgens wetenschappers en ondernemers moet er in het volgende kabinet jaarlijks één miljard euro extra uitgetrokken worden voor onderzoek en innovatie.

De UU-Opleiding Psychologie hanteert ook komend jaar geen numerus fixus. 


Faculteit Sociale Wetenschappen krijgt tijdelijke huisvesting: een deel van de medewerkers wordt ondergebracht in kantoorunits.

De U-raad wil meevaller gebruiken om de werkdruk van medewerkers terug te dringen.


De Evangelische Hogeschool en de Vrije Hogeschool moeten hun naam veranderen: het zou misleidend zijn voor studenten.  

Wageningse hoogleraar Huub Savelkoul opnieuw genomineerd voor de Kwakzalversprijs. Hij zou nog steeds de kwakzalverij bevorderen. 

Een Avans-student gearresteerd na het versturen van dreigtweets.

Stapel krijgt toch geen aanstelling bij NHTV. Het personeel heeft onvoldoende vertrouwen in hem.Nieuwe huisgenoot in de nieuwe 3Hoog. 
 
 

In de werkplek: Gerard van Buiten, hoofdtuinman van de Botanische Tuinen.


Columns en opinies
 
Rector Bert van der Zwaan ontmoette tijdens de Orientation Day de nieuwe buitenlandse studenten. In dit gezelschap besefte hij nog eens hoe wit en weinig divers de universiteit is. 

Ruud Schotting vraagt zich af of het een traditie is dat Utrechtse studentes na hun afstuderen bloemen leggen bij het beeld van Anne Frank op het Janskerkhof? En als het niet zo is, moet het volgens hem snel een nieuwe traditie worden.

Baaierd realiseert zich dat het uiteindelijk gaat om 'in elkaar vertrouwen'. 

Emeritus-hoogleraar sociale psychologie Wolfgang Stroebe vindt dat de Volkskrant de plank compleet misslaat met het belachelijk maken van het befaamde potlood-in-de-mond-experiment

Floor Roholl ging van UCU naar Queen’s University in Kingston. En vertelt ons over de grootse en kleurrijke introductieperiode.

Past het optreden van de omstreden Utrechtse rapper Steen wel op het SSH-podium van het IBB-Fest? Festivalbezoeker Maaike Wit vindt van niet. 

En Campuscolumnist Niels Peuchen richt zijn eigen universiteit op: De CampusUniversiteit.Gratiesj!

DUB geeft kaarten weg voor Faces of Science in de Stadsschouwburg én
voor de dansvoorstelling The Definition of Now van de Utrechtse dansmaker Jasper van Luijk.
Enfin

Poll: DUB wil weten waar jij het beste ontbijt van Utrecht vandaan haalt? Laat het ons weten!

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter