Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief blikken we terug op de opening van het academisch jaar, lees je hoe de UU de wereld mooier wil maken,  wie 'onze' paralympische helden zijn en waar je een gratis schrijfcursus kunt volgen.


Allereerst
 
Vijf UU'ers komen in actie tijdens de vijftiende Paralympisch Spelen in Rio. Bekijk ons historisch overzicht van alle paralympische helden van de UU.

Het academische jaar is officieel geopend. Volgens spreker staatssecretaris Sander Dekker moet er in het onderwijs meer ruimte komen voor het doorgeven van normen en waarden.

Maatschappelijke betrokkenheid staat de komende jaren hoog op de agenda: het nieuwe Strategisch Plan Universiteit Utrecht 2016-2020 staat vol ambities om de wereld beter te maken. De winnaars van de UU-studentenprijzen hadden hetzelfde doel voor ogen. Net als de Utrechtse Studievereniging Storm die Utrechters met hun introductiestunt uitdaagt duurzamer te leven. Beroepscriticus Floris van den Berg fileert de duurzame factor van het nieuwe Strategisch Plan.

Nederlandse universiteiten doen het minder goed in de wereldwijde QS-ranglijst van beste universiteiten. De UU zakt tien plaatsen.

Heb je problemen met het schrijven van een scriptie of essay? Vanaf nu kun je terecht bij het ‘Schrijfcentrum' waar studenten gratis hun schrijfvaardigheden kunnen verbeteren.  

Groenlinks wil het economische denken binnen het onderwijs aanpakken en ongelijkheid tegengaan door het bindend studieadvies en de 'harde knip' af te schaffen.  

Typische Uithofgebouwen, fietsfiles en vogelzwermen: Niels en Poike Stomps leggen in hun fotoseries de verandering in De Uithof vast. Deze fotoserie maakt deel uit van de tentoonstelling Stadsgezichten. Zelf De Uithof mooi weten vast te leggen? Doe mee met onze fotowedstrijd en stuur ons jouw mooiste foto van De Uithof!


De cartoon van Niels Bongers: Het strategisch plan
 

In de DUBstagram van deze week: afstudeersteun.


 
Onderwijs
  

Een goede scriptie schrijven doe je zo

 


Wat maakt een scriptie geslaagd? Als iemand dat weet dan zijn het wel de genomineerden voor de prijs van de Beste Masterscriptie. Roel Wouters, Rick Vreman en Jochem Wijten geven tips.

Utrecht heeft nog maar weinig Engelstalige bachelors. Maar voor de twee nieuwe Engelstalige bachelors is veel belangstelling. Ook vanuit het buitenland. En die internationale studenten doen het goed. Bij Geesteswetenschappen wonnen twee internationale studenten de scriptieprijzen van de faculteit.

Studenten met een hbo-achtergrond, die in Utrecht een eenjarige master volgen, floreren: zij halen vaker hun diploma binnen twee jaar dan studenten die een UU-bachelor hebben gevolgd.

Geesteswetenschappen baalt ervan dat het zo stil is tijdens colleges: studenten doen hun mond niet open als ze een vraag wordt gesteld.

Volgens het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) laten promovendi met zich sollen. Eén op de tien krijgt te weinig tijd voor zijn proefschrift of moet te veel onderwijs geven. 

Alle studenten en docenten van Bèta-, Geo- en Sociale Wetenschappen krijgen dit jaar meer beweging: ze moeten vaker een grotere afstand overbruggen om van de ene naar de andere collegezaal te gaan.


 
Studentenleven 

Nieuwe verenigingsbesturen present bij opening academisch jaar 

  

Deze weken krijgen bijna alle studie-, sport- en studentenverenigingen een nieuw bestuur. Bij de opening van het academische jaar lieten nieuwe (en deels oude) besturen zich in vol ornaat zien. DUB zette ze op de foto en maakte een Facebookalbum.


Het blijkt een nieuwe trend: studenten blijven langer thuiswonen. Ook de Utrechtse studentenverenigingen merken dit: het aantal ouderejaarsstudenten dat lid wordt van een studentenvereniging is groeiende.

Hoewel de woningnood in Nederland onder buitenlandse studenten groeit, hebben de net-aangekomen UU'ers van over de grens geen moeite met het vinden van een optrekje in de Domstad.

Masterstudent Caspar Bovenlander won met zijn IBB-huisgenoten de hoofdprijs van de duurzame wedstrijd Eco Crazy 88; een reis naar Noorwegen. Lees hier hoe het de 'Duurzame Doerakken' is vergaan.

Ten onterechte een bekeuring of boete gekregen? Utrechtse studenten van de nieuwe Strafrechtswinkel helpen je bezwaar aan te tekenen.

Een Leidse studente politicologie fraudeerde met de inschrijving voor een tentamen en werd betrapt.


 
Wat je verder nog moet lezen
 
  

Vier starting grants gaan naar Utrecht. De vlag ging uit bij Sociale Wetenschappen (2x), Biologie en Geografie.

Driekwart van de wetenschappers vindt de werkdruk te hoog, blijkt uit onderzoek van de SP.

De twee Utrechtse studentenroeiverenigingen Orca en Triton willen met een groot deel van hun wedstrijdroeiers in Vianen trainen.

Het voorstel van de Tilburgse collegevoorzitter Koen Becking om één grote Universiteit Zuid-Nederland op te richten, wekt ergernis.

Opnieuw een bewijs dat kinderen van laagopgeleide ouders minder vaak naar het hoger onderwijs gaan.
 


Oud-huisgenoten in de nieuwe 3Hoog. 
 

In de werkplek: de klimaatkamer van Ronnie de Jonge


Columns en opinies
 
Als student is er nog ruimte om eens flink de mist in te gaan, zegt campuscolumnist Niels Peuchen.

Columnist Baaierd vertaalt het jargon van de opening academisch jaar voor zijn kleinzoon: "Liegbeesten zijn het!" 

De vraag of onze nieuwe studentcolumniste Lotte Schuengel wel zo'n engel is, beantwoordt ze in haar eerste productie: Hoe ik DebateCo beroofde van hun borrelnootjes.

Promovendus Lucas Roorda denkt dat politieke correctheid en academische vrijheid elkaar helemaal niet in de weg staan.
Gratiesj!
Win kaarten voor de publiekspremière van De Maatschap tijdens het Nederlands Film Festival. DUB geeft 2 x 2 kaarten weg.
Enfin
Ouderwetse opschudding over de introductie. De ontgroeningsfoto’s die de Groningse universiteitskrant UK plaatste zijn “stuitend en mensonterend” . 
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter