Zo kun jij jouw onderwijs versterken met IT! | Nieuwsbrief REBO Educate-it

Click here for the English version


Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it Oktober 2015
 
Angela hoopt zeeën van tijd te besparen
"Vooral het verdelen van het nakijkwerk en het 'ontcijferen' van handschriften kostte mij erg veel tijd. Dat behoort straks tot het verleden."

Drs. Angela Kok-van Meer (USBO) toetst in deze eerste onderwijsperiode twee keer digitaal. Angela vertelt wat haar beweegredenen zijn en welke stappen ze tot nu toe heeft gezet.
Lees meer       »
 
Kennisclips: deze collega's gingen je voor!
In de vorige nieuwsbrief lieten we je weten dat een aantal REBO-collega's hun eerste kennisclip heeft opgenomen in de REBO-studio. Inmiddels volgen meer collega's. Bekijk ter inspiratie een aantal van deze kennisclips.
Wil jij meer weten over kennisclips en/of zelf aan de slag, neem dan contact op met Caro Bliekendaal of kijk op de REBO Educate-it supportsite.
 
Dit kan ook met een kennisclip…
Een kennisclip kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. Zo hebben twee studenten een kennisclip gemaakt  waarin ze andere studenten de werking van de studentensite uitleggen.
Benieuwd hoe het opnemen van een kennisclip er in de studio aan toegaat?
 
Wouter Ernst over digitaal toetsen (herkansing Staats- & Bestuursrecht)
Op 9 juli had de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie een tweede primeur binnen Rechtsgeleerdheid op het gebied van digitaal toetsen: een grootschalige afname van een multiple-choice tentamen. Ongeveer 120 studenten maakten op een chromebook (type laptop) hun inhaal- en reparatietoets Kernvak staats- en bestuursrecht I. Gekozen was voor de digitale aanpak om sneller te kunnen beoordelen hoe de toets was gemaakt en om kennis te maken met Remindo, de door de UU aangeschafte online toetsingssoftware.

Voor meer informatie, neem contact op met Wouter Ernst (Rechtsgeleerdheid) of bekijk de demo-omgeving van de digitale toetsomgeving.
 
Blended learning: wat, waarom en hoe?
In drie modules kennismaken met 'Blended Learning'? Dat kan! Volg in je eigen tempo het online gedeelte van de modules. Vervolgens kun je je opgeven voor praktijkgerichte face-to-face bijeenkomsten.

Bekijk hier meer informatie over de 'Blended Learning' modules. Of neem contact op met Caro Bliekendaal om door te spreken of en hoe blended learning jouw cursus kan versterken.
 
Brainstormsessie Rethink Courses: 6 november 2015  
Er worden veel tools en instrumenten m.b.t. onderwijsvernieuwing aangeboden. Graag willen we dit - o.l.v. Wieger Bakker (USBO) - met je vanaf de andere kant bekijken: wat wil je met je cursus, tegen welke knelpunten loop je aan en waarvoor mis je nu het instrumentarium?

Vervolgens bespreken we met elkaar: wat zijn mogelijke oplossingen, welke instrumenten kunnen je helpen? En ook: (hoe) kan IT helpen?

Vrijdag 6 november, 13.30 - 15.30 uur, Janskerkhof 15A, zaal 004.

Zet in je agenda en meld je NU aan bij Caro Bliekendaal (en mail ook meteen de knelpunten die je ervaart in het onderwijs).
 
Hoorcolleges opnemen: Do-It-Yourself
Er waren binnen REBO veel enthousiaste aanmeldingen voor de pilot 'onbemensd opnemen van hoorcolleges' (= zelf 'via een druk op de knop' geluid en slides van je hoorcollege opnemen, zonder beeldopname van de docent) die in periode 1 plaatsvindt. Helaas kon een aantal niet doorgaan, omdat de zalen hiervoor technisch niet waren toegerust. Wel is Tina van der Linden (Rechtsgeleerdheid) gestart met het onbemensd opnemen van haar hoorcolleges.

Zodra het mogelijk is onbemensd je hoorcollege op te nemen, laten we je dat weten. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Caro Bliekendaal.
 
Yolanda toetste digitaal: "Forse winst bij het nakijken"
Yolanda Grift (U.S.E.) heeft de jaarlijkse entreetoets Wiskunde voor eerstejaars Economiestudenten digitaal afgenomen. Op 3 september j.l. vond de toets plaats, voor ruim 300 studenten.

Yolanda: "Toch reuze spannend natuurlijk, omdat de toetsresultaten dienen om de werkgroepindeling te maken en dat moet een dag later klaar zijn, dus de digitale afname mag niet mis gaan. Maar de toets is helemaal goed gegaan, geen probleem, en forse winst bij het nakijken!"

Wil je meer weten over digitaal toetsen? Neem contact op met Caro Bliekendaal.
 
Wat stem jij?
Utz Weitzel en Alexander Visser (beiden U.S.E.) zijn in periode 1 gestart met het gebruik van de voting tool 'Shakespeak' om studenten actief te betrekken bij het vak 'Corporate Finance'. Benieuwd naar hun ervaringen? Vraag het Utz of Alexander.

Wil je zelf ook aan de slag met een voting tool? Neem dan contact op met Caro Bliekendaal.
 
Gezocht: docenten voor pilot FeedbackFruits in blok 2
Je onderwijs interactiever maken? Dat kan heel eenvoudig door bestaand studiemateriaal, zoals presentaties, boeken of filmpjes interactief en goed leerbaar te maken via FeedbackFruits. Bekijk voor meer informatie over FeedbackFruits deze korte introductie (in het Engels). Daarnaast geven deze twee (1, 2) filmpjes een idee hoe docenten FeedbackFruits gebruiken in hun onderwijs en wat ze eraan hebben gehad.
Lees meer       »
 
Wist je dat:

 • je via dit filmpje kan zien hoe het er in de REBO-studio aan toegaat?
 • studenten blij werden van de kennisclips die Mark Sanders (U.S.E.) in zijn cursus Macroeconomics gebruikt heeft: "the mini lectures as well as the youtube videos where a very modern and sufficient approach on elaborating. They were very easy to comprehend and helped to get the material better.’’
 • Joras Ferwerda (U.S.E.) experimenteert met het vervangen van hoorcolleges door kennisclips?
 • Tom Overmans (USBO) in januari een digitale toets gaat afnemen voor het vak 'Managing Public Money'?
 • Utz Weitzel en Alexander Visser (beiden U.S.E.) een digitale toets gaan afnemen voor de cursus 'Corporate Finance'?
 • het team van Staats- en bestuursrecht opnieuw werkzaam is met digitale toetssoftware Remindo in de eerstejaarscursus Inleiding staats- en bestuursrecht? Ditmaal met open vragen in wekelijkse opdrachten!
 • ruim tien docenten eind augustus een training voor de digitale toetssoftware Remindo hebben gehad?
 • je ook zelf een inkijkje of training in Remindo kan krijgen? Neem hiervoor contact op met Caro Bliekendaal.
Projectteam
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Ton van den Brink (Rechtsgeleerdheid, focus: ELO)
 • Angela Kok (USBO, focus: e-assesments)
 • Mark Sanders (U.S.E., focus: e-lectures)
 • Tina van der Linden (Rechtsgeleerdheid, focus: innovatieprojecten)
 • Marian van Bruggen (student)
 • Evelien Piels (communicatie)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
Redactie
Evelien Piels
Caro Bliekendaal

Website
 
Contact
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u werkzaam bent bij REBO.
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter