Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze eerste DUB-nieuwsbrief van het nieuwe academische jaar aandacht voor de nieuwe status van studentenverenigingen, de nieuwe studenten en de nieuwe Olympische medailles.
 


Allereerst  

Wat moet je weten over Utrecht?Je moet natuurlijk niets, maar in dit verhaal lees je waarom Utrecht een echte studentenstad is en leer je bijvoorbeeld dat er niet alleen meer vrouwelijke studenten aan de universiteit rondlopen maar er sowieso meer vrouwen in de stad wonen dan mannen.

De Uithof is op dit moment niet de beste plek om te wonen en te werken. Niet alleen wordt er gewerkt aan de tramlijn, op veel meer plekken zijn er bouwactiviteiten. De studenten die in De Bisschoppen wonen, zijn misschien het slechtst af. Zij zitten tussen twee bouwputten in en klagen helpt niet. Gelukkig kun je nu met de bus wel makkelijker naar De Uithof komen.

Studenten helpen in Kanaleneiland een oud onderwijspand te verbouwen tot studentenhuis. Beloning: eerste kamerkeuze en korting op de huur.

Het zal je maar gebeuren. Je gaat studeren en in je eerste jaar verlies je één van je ouders en in het tweede jaar je andere ouder. Je haalt je bsa niet en de instelling stuurt je weg. De rechter heeft de Hogeschool Utrecht nu teruggefloten.

Nieuwe bestemming voor de oude ruimte van de boekhandel in De Uithof: hier komen de medewerkers te zitten die de universiteit en De Uithof duurzamer willen maken.

Bètawetenschappen schrapt voorlopig 14 vacatures.


 
Utrechtse nieuwe

Goede student doet mee aan introductie

 

Meedoen aan de introductie is een goede voorspeller voor een succesvolle studiecarrière. Dat blijkt uit onderzoek. In Utrecht deden dit jaar een recordaantal studenten mee aan de Utrechtse Introductie Tijd. Vierduizend eerstejaars vierden vier dagen feest zonder noemenswaardige incidenten. Het strengere alcoholbeleid heeft daar misschien een gunstige invloed op gehad. Zo was drank op de boot van studentenverenigingen tijdens het nieuwe evenement de Singelparade ten strengste verboden. De UITlopers lieten zich het bier deze vier dagen echter goed smaken. Maak kennis met de nieuwejaars via deze vier korte videoverslagen.
 
Goud, zilver, brons

Roeiers en hockeyers nemen Olympische medailles mee naar Utrecht 

  

Natuurlijk hebben 'onze' roeiers en hockeyers weer mooi een medaille meegenomen uit Rio. Hierdoor stijgt het aantal medailles van de UU opnieuw. In de toekomst zullen wellicht meer studenten een Olympische plak halen. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer topsporters een universitaire studie volgen. Dan zullen in meer studentenhuizen de bewoners zich verzamelen rond de tv om hun huisgenoot aan te moedigen. Zoals de uffen van het huis van hockeyster Laurien Leurink dat deden.De cartoon van Niels: Welkom in Utrecht Science Park
 

In de DUBstagram van deze week: Zon in de achtertuin van Gutenberg

 
Studentenleven

Verenigingscultuur is nu nationaal erfgoed

  

Het brallen van studentenverenigingen is tegenwoordig cultureel erfgoed. Helemaal terecht vindt de Landelijke Kamer van Verenigingen, want behalve zorgen voor gezelligheid en nieuwe vrienden nemen de verenigingen ook verantwoordelijkheid voor de studiecarrière van hun leden. Maar om gebruik te maken van deze studieservice moet je wel eerst de kennismakingstijd doorkomen.

Hulp zoeken om beter te studeren is bovendien financieel voordelig. Belangenbehartiger van studenten, het ISO, vraagt aandacht voor de kosten van studeren. Het collegegeld wordt hoger, de huren stijgen en eten wordt ook niet goedkoper. Sommige jongeren zullen, zo denkt het ISO, met dit vooruitzicht niet eens aan een studie beginnen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een bijbaan geen nadelige gevolgen heeft op het halen van tentamens.

Zomaar overstappen van rechten naar geschiedenis aan dezelfde universiteit zónder de matching te doorlopen, mag niet. Pech dus voor een Utrechtste student die wilde verhuizen van Janskerkhof naar Drift.

Ook een gevalletje van helaas pindakaas: een aantal Utrechtse geneeskundestudenten lopen de basisbeurs voor hun driejarige master mis, door de late planning van hun laatste werkgroep. Ze moeten nu geld lenen voor hun masterjaren terwijl hun jaargenoten die het college eerder hadden, nog wel een basisbeurs krijgen.

Pech ook voor gehandicapte studenten die in Utrecht wonen. Uit onderzoek blijkt dat een aantal andere gemeenten meer bijdragen aan de studie van 'hun' gehandicapte studenten dan de Domstad. Hier krijgen ze 100 euro per maand. Wonen ze in Amsterdam dan krijgen ze meer, maar in Haarlem krijgen ze maar drie tientjes.

SOA's de wereld uit, te beginnen uit Utrecht. De komende weken kunnen Utrechters nog jagen op soa's met een speciale, door studenten ontwikkelde, app.


 
Wetenschap & Rankings & Politiek

Ben jij smartphoneverslaafd? Check het hier

 
  


Op festival DeBeschaving in De Uithof werd een mini-onderzoek gedaan naar verslaving aan de smartphone en dat krijgt nu een vervolg. Je kunt zelf al even testen hoe jouw relatie met je smartphone is. Nieuw: een festival met alléén wetenschap en geen muziek. Utrecht gaat het experiment aan met het Betweterfestival in TivoliVredenburg.

De Tweede Kamer is ook weer terug van reces. Jet Bussemaker kreeg het meteen druk. Onder meer met de instellingsaccreditatie waaraan de UU graag mee wilde doen. Die is afgeblazen en aan de afgezwakte variant waarmee de minister nu wil experimenteren, wil Utrecht niet meedoen. Jet gaat ook evalueren of de prestatieafspraken die het Rijk met alle instellingen een aantal jaren geleden heeft gemaakt, nog iets hebben opgeleverd.

Bussemaker vindt de relatie tussen Danone en de UU oké. Daar zet UU-criticaster Floris van den Berg dan weer zijn vraagtekens bij. Over het verengelsen van het onderwijs is Jet dan weer een stuk kritischer. Ze heeft als verantwoordelijk minister voor emancipatie echter nog niets gezegd over het onderzoek dat concludeert dat mannelijke wetenschappers zichzelf vaker citeren dan hun vrouwelijke collega's.

Utrecht staat van alle Nederlandse universiteiten het hoogst in de onderzoeksranglijst de Shanghai Ranking. Hoeveel waarde je daar aan moet hechten is de vraag want de lijst wordt bekritiseerd. Net als de site Studiekeuze123 die informatie haalt uit de Nationale Studenten Enquête. De makers van de site wordt te weinig deskundigheid verweten.

 


3Hoog: Soms heb je geen woorden.

 

In de werkplek: het metertje meer van Jeroen Koch


Like DUB!
 
DUB zorgt elke werkdag voor vers nieuws voor studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht. Like DUB op Facebook, dan verschijnt er drie keer daags een nieuwtje in je timelime.


Columns en opinies
 
De nieuwe wind die door wetenschapsland moet gaan waaien, moet van de studenten komen. Dat zeggen studenten Geneeskunde Lisa Adriaansen en Susanne Broers. In het UMC Utrecht en in hun faculteit kijken studenten en onderzoekers hoe daar vorm aan gegeven kan worden.

De weg naar het hoogleraarschap voor vrouwen kent nog steeds te veel hobbels, betogen postdocs Sanne Nauts en Jellie Sierksma. Dat komt doordat er geen fatsoenlijke regeling is voor zwangerschapsverlof. Ook de tijdelijke contracten zorgen voor problemen.


Gratiesj!

  DUB geeft 5 x 2 kaarten weg voor het nieuwe Betweterfestival in TivoliVredenburg.
Enfin

De studenten van rugbyclub USRS dansten halfnaakt op de bar van homocafé Bodytalk en ander sappig nieuws in DUB's zomeroverzicht.

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter