Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it Juni 2016
 
Lucky Belder: de inzet van IT verrijkt je als docent
De inzet van IT kan het onderwijs aanvullen en versterken, en kan daarnaast ook jou als docent verrijken! In een kort filmpje licht Lucky dit toe.
Lees meer       »
 
Digitaal toetsen? Ja graag!
52% van de REBO-studenten geeft de voorkeur aan een digitale toets*. Zij vinden het onder andere positief dat ze sneller kunnen schrijven (typen) en antwoorden gemakkelijk kunnen aanpassen. Wel willen de studenten naast de digitale toets graag kladpapier en de casusteksten en vragen op papier.

Docenten noemen als meest positief aan digitaal toetsen dat ze sneller, anoniem en op een eenvoudige wijze horizontaal kunnen nakijken. Daarnaast zijn resultaten en statistieken meteen beschikbaar.

* Resultaten zijn op basis van negen verschillende cursusevaluaties van digitale toetsen bij REBO
Meer resultaten       »
 
Hoera! Opnamestudio binnenstad open
Op de KNG 80 wordt op 1 juli een Do It Yourself studio (DIY studio) geopend! In deze studio kun je (desgewenst met ondersteuning) je eigen kennisclips opnemen, net zoals in de DIY studio op de International Campus Utrecht (vlakbij U.S.E.).
Zelf aan de slag       »
 
Kennisclips: deze collega’s gingen je voor!
Bekijk ter inspiratie een aantal nieuwe kennisclips gemaakt door collega’s:

Meer voorbeelden       »
 
Laatste kans Summer Course
Begin je vakantie inspirerend en ontdek tijdens de Summer Course van REBO Educate-it en Educate-it GW hoe je je onderwijs kunt versterken met IT.  

Gedurende de cursus maak je kennis met verschillende IT tools en maak je samen met een professional een ontwerp voor je eigen cursus.

Datum: 5 en 7 juli
Tijd: 10:00 - 13:00 (met lunch)
Locatie: Binnenstad, ASP200

Geef je op vóór 1 juli! Mail Caro Bliekendaal.
 
MOOC?!
REBO-collega’s Antoine Buyse, Janneke Gerards en Paulien de Morree (RGL) werken aan een Massive Open Online Course (MOOC) over Human Rights in Open Societies. Het voorstel en ontwerp zijn goedgekeurd en momenteel vindt de ontwikkeling plaats. Planning voor livegang is medio november.

Een MOOC is een gratis online cursus waaraan iedereen kan deelnemen, op een zelfgekozen moment en locatie.
Lees meer       »
 
Gebruiksvriendelijkheid eWriters
Uit een experiment met eWriters (in dit geval: een Boogie Board) in de statistiekcursus van USBO blijkt dat docenten enthousiast zijn over het concept. De gebruiksvriendelijkheid van de Boogie Board viel echter tegen.

Een eWriter vergroot de mobiliteit van de docent en betrekt studenten laagdrempelig door hen vanaf hun eigen werkplek ‘op het bord’ te laten schrijven.

Wil je experimenteren met een eWriter (een andere dan de Boogie Board), neem contact op met Caro Bliekendaal.
 
Next Generation Digital Learning Environment
Wil jij graag meedenken hoe de Next Generation Digital Learning Environment (NGDLE) eruit moet zien? Dat kan, door deel te nemen aan verschillende experimenten. In een animatie schetsen we alvast een beeld van een mogelijke NGDLE.

Het project NGDLE loopt parallel aan de keuze voor een nieuw Learning Management Systeem (nu Blackboard). Dit nieuwe systeem voert de UU op zijn vroegst in september 2018 in.
Meld je aan       »
 
Wisselende waardering inzet IT in PIL
In blok 3 werd in de cursus ‘Public International Law’ volop gebruik gemaakt van IT: kennisclips, Presenterswall en Feedbackfruits. Studenten waren vooral positief over de inzet van kennisclips.

Hoe de cursus er volgend jaar uit zal zien is nog niet bekend. Waarschijnlijk blijft men gebruik maken van kennisclips en Presenterswall en mogelijk krijgen de hoorcolleges een andere invulling.
 
Interactieve kennisclips
Nadat studenten vorig jaar aangaven dat ze bij het kijken van kennisclips interactie misten, besloot Marjolein Haagsman (Biologie) Scalable learning in te zetten. Met succes, studenten vinden dat de vragen zorgen voor een betere verwerking van de leerstof.

ScalableLearning is een platform dat kennisclips interactief maakt door in de video quizvragen te plaatsen. Studenten kunnen vragen stellen, notities maken en op elkaar reageren. Docenten kunnen het kijkgedrag van studenten analyseren.
Lees meer       »
 
Geef je mening
Vul de enquête in en laat weten wat jij van onderwijsinnovatie vindt.

Met de resultaten van het onderzoek wil Educate-it zicht krijgen op jullie ervaringen en wensen ten aanzien van onderwijsinnovatie, zodat docenten nog beter ondersteund kunnen worden.
Lees meer       »
 
Doe mee!
 • 18 augustus: workshop Xerte
 • 23 augustus: workshop Feedbackfruits
 • Eind augustus: workshop Scalable learning
 • Eind augustus: workshop Traintool
 • September: workshop Xerte
 • Oktober: workshop Feedbackfruits

Geef je op bij Geertje Agricola.

 
Wist je dat:
 • na de zomer het REBO Studenten Videoteam start? Voor filmpjes op maat.
 • het als docent mogelijk is om verschillende hardware te lenen (bv. voice recorder of webcam)?
 • ISBR in 2016/2017 nog meer ‘blended’ wordt? Naast de wekelijkse digitale take-home-toets en het feedback-college door docenten in de vorm van een kennisclip, wordt ook een deel van de leerstof verwerkt in kennisclips.
 • Tina van der Linden-Smith in zaal 004 van JKH haar hoorcolleges onbemensd heeft opgenomen?
 • in een open vraag van een digitale toets studenten geen formules kunnen gebruiken of grafieken kunnen tekenen? Je kunt dit wel verwerken in een meerkeuzevraag of je kunt een toets deels digitaal en deels op papier afnemen.
 • recent een Do-It-Yourselfstudio geopend is in de bibliotheek op de Uithof? Deze studio kan eveneens door studenten gebruikt worden.
 • UU Educate-it sinds kort een balie heeft in de UBU waar docenten terecht kunnen voor vragen en ondersteuning rondom onderwijsinnovatie?
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Ton van den Brink (Rechtsgeleerdheid, focus: ELO)
 • Angela Kok (USBO, focus: e-assesments)
 • Mark Sanders (U.S.E., focus: e-lectures)
 • Tina van der Linden (Rechtsgeleerdheid, focus: innovatieprojecten)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Barbara van Griensven (communicatie)
 • Marian van Bruggen (student)

Bekijk hier vorige versies van de nieuwsbrief.
Redactie
Barbara van Griensven
Caro Bliekendaal

Website
 
Contact
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u werkzaam bent bij REBO.
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter