Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze laatste nieuwsbrief van dit academisch jaar een nieuwe maatregel tegen spieken, cao-perikelen en allerlei initiatieven om de wereld mooier te maken.


Allereerst
 

DUB heeft in aanloop naar de Olympische Spelen - hopelijk - alle Olympiërs met een bul van de Universiteit Utrecht op zak opgespoord: van de eerste twee rechtenstudenten in 1908 tot Madelein Meppelink die tijdens deze Spelen in augustus weer op het beachvolleybalveld staat. Een overzicht.
  
Roosterfrustraties, wie heeft ze niet! Studenten willen graag op tijd weten hoe hun agenda eruit ziet en vragen de UU eerder met de cursusplanning te komen. Deze ergernissen moeten tot het verleden gaan behoren met de nieuwe MyUU-app.
  
Alle UU-medewerkers krijgen in september extra salaris. De universiteiten vinden dat alle werknemers nog recht hebben op een loonsverhoging van 0,8 procent vanaf januari 2016. Lekker, dat wel, maar vakbondsleden van de UU willen dat de universiteit nu echt eens de werkdruk gaat verlichten. "De universiteit zit op haar geld, laat zij mensen aannemen." 
 
Bij de laatste universiteitsraadsvergadering van dit academisch jaar vroeg de U-raad waarom zo weinig studenten hart lijken te hebben voor de medezeggenschap. Docent Ruud Abma stelt dat raadsleden zelf voor een kloof met de werkvloer zorgen. DUB denkt dat er te weinig onderwerpen worden besproken die er op de werkvloer of in de collegezaal echt toe doen. Baaierd gelooft niet meer in de U-raad en pleit voor een URexit.

Brand in studentencomplex IBB! Vijf studenten moesten zich in het ziekenhuis laten nakijken, nadat ze rook hadden ingeademd.

  

De cartoon van Niels: Studeert ie wel?
 

In de DUBstagram van deze week: Zoet afscheid.

  
 Lichtende voorbeelden

Dare to be Grey wint Facebook Challenge in Washington

 

De studenten van Dare to be Grey kwamen, zagen en overwonnen. Hun project om het genuanceerde geluid in de vluchtelingencrisis een stem te geven, verdedigden ze met verve tijdens de slotdag van de social-mediacompetitie in Washington. Ze namen de eerste prijs mee naar huis. Ze komen nu in aanmerking voor de titel Studenten van het jaar in de categorie maatschappelijk betrokken studenten.

In de categorie wereldverbeterende masterscripties van de Studentenprijs gaat de strijd tussen Farmacie, Scheikunde en Geneeskunde.
 
Anderen proberen de wereld mooier te maken door de universiteit te bewegen over te stappen naar een duurzame bank en van de universiteit een vleesloze instelling te maken.

Voor student Lukas Brand wordt de wereld een stuk aangenamer als studenten in plaats van alleen maar te klagen, ook zelf eens op zoek gaan een oplossing.

De Universiteit Utrecht is volgens studentenbond ISO een lichtend voorbeeld als het gaat om matching van scholieren.

Een goed idee voor een bedrijfje voor gezond werken, eten, leren of reizen? Dan kun je vanaf nu terecht in Garage - natuurlijk op zijn Engels uitgesproken - waar je met gelijkgestemden aan een betere wereld kan werken. Stroom je door naar een echte start-up? Laat je dan niet te veel bemoederen, want dat is vragen om een faillissement.

Drie dappere honoursstudenten van verschillende opleidingen gaan de eer verdedigen van de UU tijdens de nieuwe quiz Universiteitsstrijd van de NTR; vanaf 5 september op de buis.

UU'ers uit Almere zijn een inzamelactie begonnen om hun buslijn 150 naar De Uithof op de weg te houden. De busmaatschappij zag geen brood meer in deze lijn.  
 


 
Onderwijs
 
Universiteit overweegt anti-spiekcamera's bij tentamens
 
  

In de strijd tegen het spieken overweegt de UU om 360-gradencamera's in te zetten. Big brother is watching you tijdens het maken van je tentamen.

Een werkcollege van Jet Bussemaker. In het kader van het verbeteren van onderwijskwaliteit geeft de minister een lesje dealen met moeilijke issues in de klas. DUB was erbij!

Duizend scholieren schreven zich in voor de opleiding Psychologie aan de UU. Twee keer zoveel als de jaren daarvoor toen er nog een numerus fixus gold. Was het een slecht idee van Sociale Wetenschappen om de inschrijvingen open te gooien? 

Waarom kan ik mijn collegegeld niet per maand betalen? DUB zocht naar het antwoord.
  


  
 Onderzoek

Universiteit Utrecht krijgt eigen Young Academy
 
  

Topwetenschappers in de dop kunnen in de Utrechtse versie van de Jonge Akademie bijzonder onderzoek gaan doen. Er is een ton beschikbaar en de academy hoopt in november met 24 leden te starten. Oudere collega's kunnen de jonge honden voordragen bij hun decaan.

Probeer je je onderzoek met wervende oneliners te verkopen? Pas dan op, want er komt een onderzoek dat overdreven geschreeuw binnen de wetenschap gaat blootleggen.

De Tweede Kamer wil de onderzoeksfinanciering op twee manieren versoepelen. In plaats dat onderzoeksfinancier NWO de poet gaat verdelen, moet die taak op de schouders van gerenommeerde wetenschappers gaan rusten. Ook wil de Kamer de matchingsplicht verlichten voor alle universiteiten. Blijft er meer geld over voor ander onderzoek is het idee.

Rare jongens daar in de VS. Het Amerikaanse Accreditatieorgaan AVMA vindt dat een faculteit Diergeneeskunde alleen goed geleid kan worden door een dierenarts. Laat die van ons nou uit de Life Sciences komen

Wetenschappelijk bewezen: publicatiedruk kan leiden tot uitputting, burn-out en wangedrag

  


  
Vakantie!!!!  
Zomerse boeken voor reflectie en vermaak  
  
   
   
DUB heeft negen boeken verzameld voor de zomer die op de een of andere manier te maken hebben met de UU. Thema's zijn onder meer de immorele vleeseter, Lara Croft als heldin van feministen, vrouwen van Utrecht, de Tour en de wondere wereld van de taal.

Wat voor werk doet de student in de zomer? De filmploeg van DUB ging op zoek naar het ultieme zomerbaantje.

Je gaat op reis, in je eentje zonder dat je precies weet waar de reis naar toe gaat. En dan sta je ineens in Voronezh! Studentenvereniging Aegee weet waar ze haar leden naartoe stuurt.
 

  

Het leven is  heel zwaar in Huize 3Hoog.
 

In de werkplek: Een geinige gadget voor het onderwijs.


DUB zoekt stagiair
 
Ambieer jij een carrière in de journalistiek? Ben jij nieuwsgierig en kritisch? Dan is een stage bij DUB wellicht een goed begin voor die journalistieke carrière. Klik hier voor meer informatie.


Columns en opinies
 
Campuscolumnist Niels Peuchen heeft last van keuzestress. Wat moet hij later worden? Waar moet hij heen met vakantie? 

Mist u Nederland op het EK? Treur niet, Ariënne Mulder ziet genoeg opties deze zomer om te juichen voor Oranje.
 
 Enfin

Wij wensen al onze lezers een zonnige zomer toe. Vanaf 15 augustus komen we weer met vers nieuws en meer moois. Tot op de UIT!  
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter