Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor te hoge huren, studenteninitiatieven die de wereld verbeteren, en het Utrechts studentendictee.


Allereerst
 

Nederlands is geen makkelijke taal, zo bleek tijdens het derde Utrechts Studentendictee. Voor het eerst deden ook hoogleraren mee, maar de winnaar was wel een studente.

De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) biedt dit jaar plaats aan 4000 UIT-lopers. De veelgeprezen Utrechtse Studenten Big Band schreef het traditionele UIT-lied.

De zetelverdeling in de Universiteitsraad blijft gelijk aan die van dit jaar: Lijst Vuur krijgt zeven zetels en de Partij voor de Utrechtse Student (PvdUS) krijgt er vijf. De opkomst is echter bedroevend laag.

De flexwet maakt slachtoffers onder surveillanten: veel oproepkrachten dreigen hun werk te verliezen

Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond. In Utrecht is de huurprijs soms wel honderd euro te hoog.
   
Het Utrecht Science Park mist beleving. “Al die bussen geven je het gevoel: hier moet ik vooral niet verblijven. Ze schreeuwen: wegwezen,” aldus architect en eredoctor Francine Houben.


De cartoon van Niels: de rector is trots op zijn succes.
 

In de DUBstagram van deze week: "René van 3Hoog" in het echte leven.

 
Studentenleven
 
Maskerade 2016: Don Quichot trekt door de Utrechtse binnenstad    
Een enorme stoet aan koetsen, praalwagens, paarden en verklede studenten trok afgelopen zaterdag door de stad tijdens de vijfjaarlijkse maskeradeoptocht van het Utrechtsch Studenten Corps. Bijna 138 jaar geleden trok er ook al een optocht met Don Quichot door Utrecht. Dit voorjaar doken historische foto’s op.

Een ander onderdeel van het USC-lustrum is een fototentoonstelling van de beroemde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. 

Professoren schoven aan tafel bij een studentenhuis om de door de studenten bereide maaltijd te nuttigen. De studentenhuisdiners werden organiseerd in het kader van het 380-jarige bestaan van de Universiteit Utrecht. Hoogleraar Ruud Schotting en gastheer Gabriel Alting Siberg maakten een verslag van hun avond
 
Kunnen festivalbezoekers óók genieten van het programma als hun smartphone uit staat of krijgen ze dan afkickverschijnselen? Dat gaan wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken tijdens festival deBeschaving.

Studenten hebben dorst en gaan massaal aan het speciaalbier. Wat is daar nou zo speciaal aan? Waarom is het zo populair?
 


 
Verbeter de wereld
     
UU’ers met #DareToBeGrey-project naar Washington


 
  

De Utrechtse studenten achter de campagne #DareToBeGrey mogen naar Washington om hun social mediastrategie tegen extremisme en radicalisering te presenteren. Ze doen mee aan de internationale wedstrijd ‘Peer 2 Peer: Challenging Extremism’.

Twee Utrechtse studenten reisden vorig jaar door Afrika langs dertien ontwikkelingsprojecten die zij steunen. Nu willen ze via crowdfunding een boek uitgeven over hun ervaringen.

De UU stijgt flink op de SustainaBul-ranglijst en staat nu op de derde plaats van duurzame instellingen van het hoger onderwijs.

De Universiteit Utrecht helpt de integratie van vluchtelingen door het geven van cursussen. Asielzoekers kunnen straks acht weken lang één dag in de week les krijgen.
 
 


 
Wat je verder nog moet lezen
 
  

Een vaste baan is lang niet iedereen gegund aan de universiteit. Van alle gewone docenten heeft veertig procent een tijdelijk contract.

Drie net afgestudeerde bèta’s bouwen software om papieren presentielijsten overbodig te maken en opleidingen handige learning analytics te bieden.

De Tweede Kamer eist opheldering over het bindend studieadvies.

De dove docente Corrie Tijsseling moest weg bij de universiteit, mocht vervolgens toch blijven, maar kiest er nu zelf voor te vertrekken.

De NWO heeft deze week 87 Vidi-beurzen voor ervaren wetenschappers toegekend. Vijf zijn er voor de UU, twee voor het UMCU en drie voor instituten waar de UU een relatie mee heeft.

De Universiteit Utrecht had meer moeite moeten doen om een psychologiestudente met een verouderd e-mailadres te wijzen op haar onvolledige inschrijving, oordeelde het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs.


 


Harrie van 3Hoog heeft uitgebreid nagedacht over haar minorkeuze.
 

In de werkplek deze keer het Research Support Office van Martina Chýlková.


Columns en opinies
 
Rector Bert van der Zwaan schreef een erg positieve column: "Europese rectores jaloers op Utrecht".

Campuscolumnist Niels Peuchen probeerde tevergeefs de flyerende medezeggenschappers te vermijden.

Onze huisvisionair Chiem Balduk richt zijn ogen op het Domplein, dat volgens hem meer allure verdient.

Chantal van Elden vraagt zich af waarom studenten het collegegeld niet in tien termijnen mogen betalen.

Veel wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het Eurovisie Songfestival. Lang niet altijd even valide, maar volgens Eliane Dummer wel heel leuk om te lezen.

Utrecht doet niet mee aan het experiment om beurspromovendi aan te stellen. Dat is maar goed ook, vindt Marco Derks.

De Uithof als paradijs in Utrecht? Het zou volgens student en Uithofbewoner Matthijs Meulblok zeker kunnen. 

Baaierd maakt zich druk om zijn nieuwe inlogscherm met UU-vlag.

Ga je binnenkort naar het buitenland? DUB zoekt nieuwe buitenlandbloggers!

Cultuurtips: Sonnenborgh, Kasteel De Haar en de Rubberbootmissie.  Enfin

Wat nou, met z'n allen in de krakkemikkige collegebanken? Bij Geesteswetenschappen hebben ze een heel futuristisch lokaal met hippe stoelen op wieltjes, voor "een dynamische leeromgeving". 

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter