Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor de U-raadverkiezing, eten in de kantine, tentamencijfers en de Daktuin.


Allereerst
 


Tot 23.59 uur woensdagavond kunnen studenten hun stem nog uitbrengen voor de universiteits- en faculteitsraad. Er valt echt wel wat te kiezen, zeggen lijst Vuur en lijst PvdUS. Student Lukas Brand is niet zo van het stemmen: hij vindt loten voor een functie in de medezeggenschap eigenlijk veel eerlijker.

Pech voor wie studeert bij Rebo of Geowetenschappen. Ondanks protest van de Universiteitsraad kunnen studenten van deze faculteiten voor een aanvullende toets maximaal een 6 halen. Ook als ze de herkansing foutloos maken. Andere faculteiten belonen hun studenten wél met een echt cijfer.

Een recordaantal aanmeldingen voor de UU. Grootste groeier is de opleiding Psychologie die de numerus fixus had losgelaten. Begonnen er dit jaar 590 studenten, dat kunnen er volgend jaar 1057 zijn. Uit de definitieve instroomcijfers van dit collegejaar blijkt dat er weer meer afgestudeerde bachelors van andere universiteiten een masteropleiding in Utrecht zijn gaan doen.

Duurzamer en goedkoper. Dat is de wens van veel studenten en medewerkers als het gaat over de restaurants aan de UU. Maar kan het eten in de kantines wel goedkoper?
     
  
DUB ging voor het eerst on tour, De dag voor Koningsdag zaten we op Janskerkhof waar we mokken uitdeelden, studenten en medewerkers op de foto zetten met hun favoriete advocaat en aan studenten vroegen: ‘Wat zou jij veranderen aan de UU als jij de baas was’?
  
   
   
De cartoon van Niels gaat over het recordaantal inschrijvingen voor UU
 
In de DUBstagram van deze week: Kampioenen!

 
 Onderwijs
    
 
Studenten bedenken app die helpt bij studiestress
 
  Waarom bestaat die eigenlijk nog niet: een app die stress meet of waarop je reviews kan lezen over universitaire cursussen? Studenten hadden meer goede ideeën tijdens de EduChallenge 2016. 

Grote filosofische vragen tijdens een college bij University College Utrecht. Weten studenten de antwoorden?
 
Liever een weblecture kijken in je onesie of gewoon naar college? Studenten lijken de pyjama de voorkeur te geven boven een live lesje.

Studiedeadlines combineren slecht met mooi weer en feestdagen, zegt masterstudent Rechten Ariënne Mulder.

Ben je echt dyslectisch of doe je alleen maar alsof om langer aan een tentamen te kunnen werken? Den Haag wil korte metten maken met fraudeurs.
 
Heb je weleens college van een promovendus? En hoe bevalt dat? Promovendi zijn niet allemaal te spreken over hun eigen functioneren voor een collegezaal. Wat meer begeleiding van de profs zou wenselijk zijn. Dat voorkomt wellicht een depressie, veel Amsterdamse collega's lijden hieraan. 


 
Vrijheid
Jongeren niet alleen voor drank naar bevrijdingsfestival
 
 
Onderzoek van Utrechtse Sociale Wetenschappers wijst uit dat jongeren echt wel stilstaan bij de oorlog en de vrijheid wanneer ze dansen op een bevrijdingsfestival. Dat blijkt ook uit de gedichten die Utrechtse studenten maakten voor 4 mei.

En over vrijheid gesproken: campuscolumnist Niels Peuchen hoopt dat de president van Turkije zijn laatste paper over de Armeense genocide niet leest. Want welk lot zou hem dan te wachten staan? Wordt hij ook vastgezet zoals journalist Ebru Umar? Meer protest tegen de Turkse president: de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher geeft zijn eremetaal terug dat hij ooit van Turkije heeft gekregen.

Studentenleven 
Student met een eetstoornis: 'Ik sloot me op in mijn kamer'

 
Onderzoek wijst uit dat eetstoornissen vooral voorkomen bij meisjes tussen de 18 en 24 jaar. Niet gek dus dat er ook studenten van de UU worstelen met eten. “Ik sloot me in Utrecht op in mijn kamer met eten en mijn studieboeken.”

En voor wie nog geen kamer heeft: SSH lanceert een app die je het zoeken makkelijker maakt. 

Waar is het feestje? In de jaarbeurs. Campusparty is er niet alleen voor geeks
 
Heb jij de Türkse pizza Marjolein al geproefd? De pizza met kroketten schijnt heel goed te smaken na een avondje doorzakken.

Geen Daktuin deze zomer in De Uithof.
  
 
Wat je verder nog moet lezen

De vertrouwenspersoon heeft vorig jaar weer veel verdrietige collega’s op bezoek gehad. Vooral die vermaledijde beoordelingsgesprekken leiden tot veel klachten.

Welke vier universiteitsbesturen moeten bij de Onderwijsinspectie tekst en uitleg komen geven over hun declaratiegedrag? Het grote gissen is begonnen.
 
The return of the basisbeurs! Jongerenorganisaties richten hun pijlen alvast op het kabinet dat na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 moet aantreden. Ze willen dat het leenstelsel in de prullenbak verdwijnt.

De kinderombudsman wil ook dat de basisbeurs terugkeert, maar dan voor kinderen uit armlastige gezinnen. 
   


René van 3Hoog moet een nachtje doorhalen.
 
In de werkplek deze keer algoritmenman Hans Bodlaender.


Columns en opinies
 
Is het grijs van Dare to be grey niet eigenlijk heel zwart-wit? Floris van den Berg en Jorrit Steehouder in discussie.
  
Farmaciestudent Milad Tannazi wil het collegegeld afschaffen. Hij zegt: "Maak studeren gratis."
 
UU'ers berichten vanuit het buitenland: de Erasmustijd van rechtenstudent Emma Hoogendijk in de VS zit er weer op en ze vraagt zich af of ze haar nieuwe vrienden ooit nog zal zien. Masterstudent Ruben Dieleman richt zich op de Zweedse vrouw.

Volgens student Corwin van Schendel is de gemeente de grootste fietsendief van Utrecht.
 
Docent Dries van Oosten keert zich tegen het vrijemarktdenken in het onderwijs. Zo motiveer je studenten niet.
 
De onnavolgbare Baaierd eet crêpes in de Auvergne. Effe weg uit de sleur. 
 
Cultuurtips: Het muzieklokaal, Oud-Amelisweerd, Spring


Gratiesj!
 
Voorjaar in de bol? Leer hoe je je huis schoon krijgt zonder ergernis. DUB mag van UU-alumna en oud-freelancer van het Ublad Diet Groothuis drie van haar poetsboeken weggeven.

Of vier je het voorjaar liever met een dans- of theatervoorstelling? DUB geeft vijf keer twee kaarten weg voor het festival Spring
 Enfin

Een koppel slechtvalken zag zijn kans schoon toen de snelle vogels hoorden over de verbouwplannen van het Van Unnik in De Uithof. Het paar kraakte een richel op de bovenste verdieping en nu ligt al het werk stil.
  
  

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter