Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor het leenstelselrapport, het nieuwe Strategisch Plan, en: DUB gaat on Tour!


Allereerst
 

Alle recente ophef over het leenstelsel op een rijtje.
Het afschaffen van de basisbeurs heeft vooralsnog geen kwalijke gevolgen, zegt minister Bussemaker. Tegenstanders zijn verontwaardigd over de eerste cijfers uit het leenstelselrapport: hieruit blijkt dat er dit jaar minder jongeren zijn gaan studeren. Bovendien gaan steeds minder kinderen van laagopgeleide ouders naar de universiteit. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos en manen de minister tot actie. Minister Bussemakers reactie: “De bevolking is nu eenmaal steeds hoger opgeleid.”De redactie van DUB gaat on tour. Kom op 26 april met ons kennismaken in het nieuwe onderwijsgebouw van Rechten.

Studenten maken volop d/t-fouten en schrijven kromme zinnen
 bij het vertalen van Engels naar Nederlands, blijkt uit een kleine steekproef onder de leden van het DUB-panel.

DUB peilt de reacties op het concept Strategisch Plan. "Goed geluisterd, slecht opgeschreven."

Opleidingen mogen niet langer een verplichte bijdrage vragen aan studenten voor een buitenlandse excursie of een labjas. Bij studieboeken ligt het ingewikkelder; kopen is niet verplicht, maar je moet ze wel hebben.

Hoe maak je De Uithof levendiger? Maak van het Van Unnikgebouw het ultieme studentencomplex.

Tweehonderd jaar neerlandistiek in Utrecht, of: hoe de studie Nederlands haar studenten verloor.

Studenten klagen vaak over huisbazen, maar andersom hebben huisbazen ook veel te verduren van hun huurders. De vijf grootste ergernissen van een huisbaas.

Veel milieubewuste studenten is het een doorn in het oog: de rijen felblauwe inlogschermen in computerleerzalen waarin geen student te bekennen is. Aan die ergernis komt nu een einde.

De emoties binnen het Administratief Service Centrum (ASC) lopen soms hoog op in aanloop naar de reorganisatie waardoor 21 mensen met ontslag bedreigd zijn. De Dienstraad maakt zich grote zorgen over de onrust op de werkvloer.

Cartoonist Niels Bongers tekent spookverhalen over het leenstelsel.
 
In de DUBstagram van deze week: Schoenen van schimmel


Wetenschap


Helft van wetenschappers heeft te weinig tijd
 

De helft van alle wetenschappers heeft te weinig tijd om zijn of haar vak goed uit te oefenen. Ze vinden de werkdruk te hoog, zeggen ze in een enquête van de SP.

De universiteiten van Utrecht, Hong Kong en Toronto willen de gezondheidsrisico's van de stad in kaart brengen met een polsbandje.

Wetenschappers kwamen welhaast in opstand toen het kabinet verregaande hervormingen bij onderzoeksfinancier NWO aankondigde. Maar nu zit iedereen op één lijn, verzekert natuurkundige Wim van Saarloos, bouwmeester van het nieuwe NWO.

Drie jonge UU-wetenschappers mogen met een Rubiconbeurs onderzoek doen in het buitenland.

Twintig Nederlandse wetenschappers, overigens allemaal blanke mannen, krijgen een Europese advanced grant die kan oplopen tot zo’n 2,5 miljoen euro.Harrie droomt in 3Hoog over grote eer en eeuwige roem.
 
In de werkplek deze keer een studieplek, van UCU-studente Bodil.


Wat je verder nog moet lezen  


In de serie 'Jonge hond, oude rot' interviewt DUB hoogleraar Brigitte Unger en haar gedoodverfde opvolger Joras Ferwerda.

Het universiteitsbestuur ziet niets in een verplichte didactische cursus voor student-assistenten.

DUB bezocht het succesvolle eerste Open Podium van Parnassos.

Informaticahoogleraar Johan Jeuring ontwikkelde samen met zijn studenten en een team communicatiedocenten een serious game waarin studenten kunnen leren communiceren.

Jonge technici moeten met hun diploma op zak ook als leraar aan de slag kunnen. Dat kunnen de overheid en het onderwijs samen regelen, verwacht een denktank van het ‘Techniekpact’.

De faculteit REBO is - alweer - hofleverancier van kandidaten voor de Universiteitsraad.

Bijna 70 procent van de meer dan 1400 stemmers in het stembureau in De Uithof was vóór het associatieverdrag met Oekraïne.

Columns en opinies
 

Campuscolumnist Niels Peuchen gaat van grijze student naar aanhanger van Trump.

Chiem Balduk pleit voor meer Utrechtse stadskunst. Een metershoge Nijntje op het Vredenburg bijvoorbeeld. 

Sammy Shawky heeft als Erasmusstudent last van het twee-wereldensyndroom.

Misschien zien we het geloof in het brein over enkele decennia als een hype, oppert Ruud Abma in Bright Brains, Better Future.

Chantal van Elden vraagt zich af: Wat als de media conclusies van onderzoek als clickbait zouden presenteren?

Dat de universiteit via serious gaming studenten wil leren hoe je slechtnieuwsgesprekken moet voeren, prikkelt Elianne Dummer.

Baaierd ziet dat leren steeds minder gewaardeerd wordt: laten we het maar afschaffen. 

Cultuurtip: Jessica Heijmans tipt het Kingshouse Festival.

Cultuurtip: Watse Sybesma wijst je de weg naar de Straatschouwburg.


Gratiesj!
 

Hofman Café presenteert de reeks "...And Friends". DUB geeft kaarten weg voor het optreden van de Utrechtse singer-songwriter Jorn ten Ham en vrienden.

Hacking Habitat is een tentoonstelling 'op de grenzen van kunst, technologie en sociale verandering' in de gevangenis aan het Wolvenplein. DUB geeft 3 x 2 kaarten weg. Enfin

Onze collega's bij Folia over een Oeps!-moment in Amsterdam: de UvA heeft een kunstwerk van (een) Banksy(-imitator) overgeschilderd.


DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter