Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor de reorganisatie bij het Administratief Service Centrum, de flexibele bacheloropleidingen en vernielingen aan de Cambridgebar.  


Allereerst
 

Je als student inzetten voor de maatschappij gaat gestimuleerd en gewaardeerd worden door de universiteit. Dat staat in een conceptversie van het Strategisch Plan 2016-2020.
 
Taalliefhebbers opgelet: het Utrechts Studentendictee komt er weer aan. Het dictee wordt voorgelezen door Jelle Brandt Corstius en voor het eerst doen ook hoogleraren mee. Schrijf je nu in.
 
De banen van 21 werknemers van het Administratief Service Centrum verdwijnen. Door automatisering is er geen werk meer voor ze.
 
Extra geld maakt een einde aan getouwtrek tussen faculteit om onderzoeksmiddelen. Alleen de faculteit Geneeskunde gaat er op achteruit.
 
Nee, de U-raad gaat geen campagne voeren voor kleine mensen. En nee, in het Bestuursgebouw kun je niet je modelspoortreintjes kwijt op de kamer van de rector. Negen 1 aprilgrappen op een rijtje.

Zwarte vrouwen, gestolen wetenschap, dekolonialisatie, inclusiviteit, impliciete vooroordelen, micro-agressie, seksisme, racisme. Deze termen kwamen allemaal voorbij tijdens een debat over diversiteit op de UU.

Promovendi moeten beter worden voorbereid op een baan buiten de universiteit, vindt de KNAW. "Er zijn steeds minder vaste banen aan de universiteit."Hmm, iemand is niet helemaal blij met de gratuite lulkoek in het Strategisch Plan.
 
Genoeg over dat associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Waar willen studenten zelf een referendum over?


Onderwijs


‘Laat studenten hun eigen bacheloropleiding samenstellen’
 

Voer een flexibele bachelor in, waarin studenten mogen bepalen hoe breed of smal hun curriculum is. Dat is het pleidooi van biologiehoogleraar Johannes Boonstra in een interview met DUB. Een verfrissend idee dat de vastgeroeste discussie over brede bachelors nieuw leven inblaast.

Het is weer zover: tentamentijd. Als aanmoediging delen schoonmakers appels, peren en bananen uit aan blokkende studenten.

Minister Bussemaker houdt voet bij stuk: studenten geneeskunde krijgen geen beurs of stagevergoeding in hun coschappen. Ze verdienen later genoeg om hun hogere studieschuld te kunnen dragen.

De bacheloropleiding Natuurkunde in het Engels? Slecht idee, vindt universitair docent Dries van Oosten.   
 
Hogescholen mogen zich in het Engels best ‘universities’ noemen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Een andere benaming is verwarrend voor buitenlanders.

Ook bestaande opleidingen moeten straks aantonen dat ze nog bestaansrecht hebben. De minister heeft een motie van VVD en D66 met die strekking overgenomen.
 
Laat studenten meebeslissen over de inhoud van lessen, schrijft farmaciestudent Milad Tannazi.
Universiteit Utrecht is 380 jaar oud


Fietsende hoogleraren en feesten in TivoliVredenburg

 

De geconcentreerde lustrumweek pakte goed uit. Tijdens de Dies werd er gespeecht over autonomie en verantwoordelijkheid voor docenten en studenten, hoogleraren fietsten door de stad naar basisscholen, in TivoliVredenburg was een groot feest en de culturele zondag stond geheel in het teken van wetenschap.

Voor groep 8 van de Kathedrale Koorschool was het geen gewone woensdagochtend. Niet hun juf Elsbeth, maar hoogleraar Diergeneeskunde Björn Meij stond voor de klas, mét zijn hond.

Twintig Utrechtse tekenaars hebben het Utrechts Psalter, een liedboek uit de vroege middeleeuwen, ‘verstript’. De strips zijn te zien in de Utrechtse Domkerk.

Een selectie van het werk van DUB-cartoonist Niels Bongers is tot 29 april te zien in het onderwijsgebouw van Rechten aan het Janskerkhof. Kom ook kijken!

Milieu-activiste Marjan Minnesma is tijdens de Dies verkozen tot Alumnus van het Jaar. Minnesma was al meerdere malen de nummer één in de Trouw Duurzame top 100.

Architect Francine Houben kreeg tijdens de viering van de 380ste verjaardag van de universiteit een eredoctoraat. DUB vroeg haar hoe de ideale universiteitscampus eruit ziet en wat ze vindt van De Uithof.Studentenleven


Balen van die vandalen (ja, dat rijmt)
 

Vandalen hebben afgelopen weekend vernielingen aangericht aan de Cambridgebar. Ook barricadeerden zij met fietsen de uitgangen. Opsporing verzocht!

Het pop-up restaurant Happietaria van Utrechtse studenten heeft een recordopbrengst van ruim 50.000 euro voor het goede doel.

De studieverenigingen van Geesteswetenschappen komen binnenkort minder krap te zitten. De faculteit reserveert in het pand Drift 13 ruimte voor onderkomens voor de studenten.

UU-alumna Joanneke Jansen won de fameuze roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge en stond volop in de aandacht van de media.

Elke zondagavond nemen twaalf teams het tegen elkaar op in een studentengamecompetitie. Zij spelen dan het populaire League of Legends


De bewoners van 3Hoog lopen helemaal warm voor de wetenschap. Maar niet heus.

 
Educatief medewerker Ruud Moesbergen was afgelopen week verantwoordelijk voor de fietstocht van 134 hoogleraren.  Columns en opinies
 

Het rommelt aan de Hogeschool Utrecht, waar een verstikkende cultuur zou heersen. Campuscolumnist Niels Peuchen voelt zich medeschuldig aan de ellende.

Je kunt als universiteit niet volstaan met het streven naar een samenstelling van personeel en studenten die in alle opzichten een afspiegeling is van de samenleving, schrijft promovendus Marco Derks.

Wetenschappers met een tijdelijke aanstelling zijn een witte vlek in recente rapporten over onderzoeksbeleid, schrijft postdoc onderzoeker Carlo Ierna.

Beroepsmopperaar Baaierd vond de aprilgrap in het Bestuurgebouw pijnlijk, net als die vip-lounge bij het UU-feest.

Wat zijn de verschillen tussen University College London en de UU? Uitwisselingsstudent Laura Habekotté doet verslag.

Student Lukas Brand ergert zich aan de manier waarop de UU data van scholieren wil binnenhalen met een slecht gemaakte app.


Gratiesj!
 

De film Experimenter gaat over Stanley Milgram, die in de jaren zestig een erg controversieel experiment uitvoerde. DUB geeft 4 x 2 vrijkaarten weg.

Surinaams Goud sluit het kunstenfestival Tweetakt in de binnenstad af. Er zijn optredens van o.a. Kenny B, Ronnie Flex & Sabrina Starke. DUB geeft 10 x 2 kaarten weg.Enfin

Kun je in het Van Unnikgebouw zelfvoorzienend leven, met een minimale ecologische voetafdruk? Een groep kunstenaars gaat het proberen.

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter