Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
In deze DUB-nieuwsbrief: de mastervernieuwing is nog niet afgerond, de winnaar van de 3Hoog-actie en DUB presenteert een diversiteitsagenda. Plus een poll: waar eet je lekker en goedkoop? 


Allereerst 
 

DUB maakt een ranglijst van plekken waar je lekker en goedkoop kunt eten. Wat is jouw favoriete budgetrestaurant? Vull de poll in!

De Tweede Kamer heeft over een batterij aan eigen plannen gestemd om wanbestuur in het onderwijs te voorkomen. Zeven grote veranderingen.

Studenten van University College zijn herkenbaar aan hun Engelse mengelmoes-accent, volgens onderzoek van taalkundige Rosemary Orr. Ook over Nederlandse accenten is genoeg te zeggen: masterstudent Dirk de Bekker bedacht de app Sprekend Nederland.

De UU is jarig en huurt TivoliVredenburg af om dat te vieren met een groot lustrumfestival. Headliner is de band Handsome Poets. 

Eindelijk is er weer eens een vrouw genomineerd voor de belangrijkste docentenprijs van de UU. Dat was al sinds 2008-2009 niet meer gebeurd.

Bij het omrekenen van Nederlandse cijfers naar het Amerikaanse GPA is de UU te streng, erkent de rector.
Diversiteit
DUB stelt diversiteitsagenda samen 
DUB is een diversiteitsblog begonnen. Omdat velen vinden dat de universiteit te wit, te Nederlands, te westers, te mannelijk en te elitair is. Wat moet er veranderen om de universiteit diverser te maken?

De discussie over diversiteit gaat eigenlijk helemaal niet over taal, internationalisering of gender, constateert rector Bert van der Zwaan. Het gaat bij deze discussie over de wil om te veranderen.

De Italiaanse rechtenstudent Claudio Agnesa vindt dat de UU internationale studenten wel wat meer mag helpen op de kamermarkt. En anders moeten we maar minder buitenlanders uitnodigen.

Het schiet niet zo op met het aantal vrouwelijke hoogleraren aan Nederlandse universiteiten. Vakbond VAWO wil dat de universiteiten hoger inzetten.

Bestuurssecretaris Henk van Rinsum stelt: de UU moet een International University worden. Universitair docent Jaap Bos vraagt zich af: Waaróm moet de UU eigenlijk een internationale universiteit worden? 

Columnist Baaierd heeft niet zoveel met diversiteit. Moeten we daar nou ook al in excelleren dan?

Hoogleraar Berteke Waaldijk betoogt: diversiteit is meer dan een paar herkenbare minderheden in de collegezaal. Dat kun je niet outsourcen.

De verhouding tussen de doorsnee stadspopulatie en de universiteitsbevolking is erg scheef. Werk aan de winkel, stelt Trude Maas van de Utrecht Development Board.

Prima, dat we willen afrekenen met de universiteit als wit, westers mannenbolwerk, zegt docent Natuurkunde Dries van Oosten. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo weinig vrouwen en allochtonen hebben?


Cartoonist Niels Bongers tekent over de diverse universiteit. 
 

Lees hier de winnende inzending van de 3Hoog-Valentijnswedstrijd.Onderwijs
Eerstejaars krijgen gratis hulp bij schrijven en presenteren


Halverwege dit jaar opent de universiteit het nieuwe Centre for Academic Skills, waar studenten hun schrijf- en presenteervaardigheid kunnen bijspijkeren. Eerstejaars ontvangen een tegoedbon voor gratis begeleiding.

Na de recente opfrisbeurt van de Utrechtse masterstudies blijft er toch nog veel te wensen over, aldus een kritische commissie onder leiding van Frits van Oostrom.

Hoe krijgen we in Utrecht meer, betere en vooral ook internationale studenten in de masterfase? Een interview met de Dean of Graduate Studies Marijk van der Wende.

Niet alle inschrijfperiodes voor cursussen zijn hetzelfde. Best verwarrend als je een vak buiten je eigen opleiding wilt volgen. De inschrijfperiodes worden nu op initiatief van de U-raadstudenten gelijkgetrokken.

Een groep met dertig Utrechtse masterstudenten startte met een zelfbedacht excellentieprogramma. Een studenteninitiatief als antwoord op de eilandjescultuur binnen de medische wereld.

Ewa G, faka dan? DUB Collegetoer bezoekt een college Taalvariatie & Culturele Identiteit, waar het draait om de vraag: wat zegt de manier waarop we praten over onze identiteit?

Studenten Psychologie zijn verkeerd voorgelicht. Er is helemaal niet zoveel kans op een baan op niveau. 


Wetenschap
Fouten in de wetenschap: 'makkelijk te vinden, moeilijk te fiksen'Het zelfreinigend vermogen van de wetenschap werkt niet goed. Tijdschriften hebben vaak helemaal geen zin om fouten in door hen gepubliceerde artikelen te corrigeren.

LectureNet, de videodienst van de UU, groeide flink de afgelopen jaren. Met als grootste succes de lezing van Maarten van Rossem.

In memoriam: hoogleraar dierenwelzijn Frauke Ohl (1966 - 2016).

 


Wat je verder nog moet lezen


Er werd weer volop gepraat over het leenstelsel. Minister Bussemaker erkent dat er minder eerstejaars studenten zijn door het afschaffen van de basisbeurs. RTL berekende dat inmiddels één op de negen Utrechters een studieschuld heeft. En dan moet je ook nog eens je studieschuld melden als je een hypotheek wilt afsluiten. Maar vroeger was niet alles beter: de staat gaf rijke studenten meer geld dan arme

Vergeet niet je OV-studentenkaart op tijd stop te zetten. Minister Bussemaker heeft geen medelijden met vergeetachtige afgestudeerden. 

Een tijdcapsule met notities over het leven van de rechtenstudent anno 2016 is geplaatst in het vernieuwde Rebo-gebouw aan het Janskerkhof. Zouden ze de usb-sticks in 2116 nog kunnen gebruiken?In de Werkplek: Tom Damen heeft zijn bureau op bierkratjes gezet, zodat hij staand kan werken.

 

De DUBstagram van deze week: een regenboog aan cocktailjurkjes van Dekoor. Columns en opinies
 

Campuscolumnist Niels Peuchen heeft niet zoveel met alleen selecteren op basis van motivatie en ervaring: iedereen overdrijft toch op z'n cv?

Ariënne Mulder pleit voor een verplichte literatuurlijst op de universiteit. Allemaal aan de Tolstoj!

Het V&D-debacle moet een les zijn voor het alfa- en gammaonderwijs, zegt Adriaan Dorresteijn: Als je maar lang genoeg vasthoudt aan een model waarmee je ooit succesvol was, ga je vanzelf de ondergang tegemoet.

Nieuwe columnist Milad Tannazi roept studenten op om niet bang te zijn voor prestatiedruk. Dan maar wat langer over de studie doen.

Masterstudent Ruben Dieleman heeft een enerverende studietijd in het Zweedse Göteborg, zeker toen het hele land op zijn kop stond vanwege een enorme sneeuwpiemel.

Wat als mijn student een stoornis heeft? vraagt Ruud Schotting zich af. Moet je dat dan zeggen als hij solliciteert en je gevraagd wordt om referenties?

Studente Emma Hoogendijk viert carnaval in New Orleans: Mardi Gras.
Gratiesj!
DUB geeft weg: de prijsvragen van deze weekDe filmhit Intouchables komt naar het theater. DUB geeft 2x2 kaarten weg voor de première in de Stadsschouwburg.

Van alle klassieke concerten moet deze toch wel op elke bucketlist staan: de Matthäus Passion. DUB geeft 2x2 kaarten weg voor de uitvoering op 23 maart in TivoliVredenburg.


Enfin
 

Deze Utrechtse emeritus hoogleraar keek op de deftige UU-site Catalogus Professorum en las dat hij dood was. "Graag wijs ik erop dat ik nog leef."


DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter