Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor masterselectie, transgenders en een vlammende brief over bomen die de Universiteit Utrecht laat kappen. Verder een speciale 3Hoog-actie. Dit keer mogen jullie de tekstballonnen van de strip zelf invullen.


Allereerst 
 

Studentencomplex Casa Confetti zit de laatste tijd regelmatig zonder water. Creatieve bewoners wassen zich met het water uit waterflesjes.

Tien jaar geleden ging het Utrecht Law College voor ambitieuze rechtenstudenten van start. Het college is een laboratorium voor onderwijsvernieuwingen gebleken.

Roeiverenigingen Triton en Orca en zeilvereniging Histos krijgen de komende drie jaar extra beurzen. Studentenverenigingen SSR-NU, Unitas en UVSV moeten het met minder beurzen doen.
 
De Utrechtse serieverkrachter hield studenten en medewerkers in en om De Uithof jarenlang in zijn greep. Nu staat eindelijk een verdachte voor de rechter. Zeven vragen over deze gevoelige kwestie die nog altijd leeft.

Vluchtelingstudenten vinden voorlichting aan asielzoekers over Westerse normen en waarden een goed idee. “Ik had eerst ook moeite met homo’s en zwarten, maar ik ben veranderd.”

Sociale Wetenschappen maakt alle masteropleidingen Engelstalig. Maar bij docenten bestaan nog twijfels.


Pedagogiek in het Engels? Cartoonist Niels Bongers denkt er het zijne van.

 

Doe mee aan onze 3Hoog-Valentijnswedstrijd. Vul zelf de tekstballonen in en win een leuke prijs.Onderwijs
Waarom gaan studenten naar die bomvolle UB? 
Studenten vechten tijdens de tentamenperiode om een plekje in de UB. Waarom gaan ze niet gewoon in thuis studeren? In een videoreportage gaan we op zoek naar het antwoord.

Voor columnist Lukas Brand is de UB een plek waar je gemotiveerd wordt door hardwerkende medestudenten. Je laat je er minder snel afleiden door je mobiele telefoon.

Hoewel... Columniste Elianne Dummer kan zich óók in de UB maar lastig concentreren. Die rottige kattenfilmpjes ook.

De manier waarop Universiteit Utrecht het Grade Point Average (GPA) berekent, benadeelt studenten die een promotieplek of vervolgstudie in het buitenland zoeken. Dat schrijft alumnus Edwin Dalmaijer, promovendus aan de Universiteit van Oxford, in een opiniebijdrage.

Masterselectie is een risico voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Selectie zou jongeren met een laag inkomen of van een bepaalde etniciteit namelijk kunnen afschrikken, waarschuwt de Onderwijsinspectie.

Ook in het studentenhuis van columnist Chantal van Elden is masterselectie het gesprek van de dag. Wat als je als bachelorstudent nergens terecht kunt?

 

In de rubriek De Werkplek: PhD-student Tiziano Benocci werd op zijn zevende verliefd op de biologie.

 

In de DUBstagram van deze week: Dominique neemt haar kat mee naar haar ouders.Onderzoek
Jonge honden, oude rotten 
Planten waterproof maken. Het is dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem, menen ‘oude rot’ Rens Voesenek en ‘jonge hond’ Sjon Hartman. Hun fundamentele onderzoek moet hieraan bijdragen. Een dubbelinterview.

Een bijzondere prestatie van aardwetenschappenstudent Annemarieke Béguin: ze wint een prijs die normaal alleen gewonnen wordt door promovendi in het laatste jaar van hun onderzoek.

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht gebruiken minder proefdieren dan voorheen. Om proeven te doen hebben wetenschappers steeds vaker alleen nog gekweekte cellen of organen nodig.

Architect Francine Houben krijgt een eredoctoraat van de UU. De hoogleraar die haar voordroeg zegt dat haar gebouwen het beste in de mens boven brengen.

Een commerciële toepassing van wetenschappelijke kennis vinden. Achttien onderzoekers, drie daarvan uit Utrecht, krijgen daarvoor subsidie van de EU.

 


Columns en opinies
 

Ben je man of vrouw? Een onmogelijke vraag voor transgenders, schrijft Marco Derks. Daarom doet hij zo nu en dan aan genderfucking.

De universiteit overweegt een roeibaan aan te leggen in De Uithof. Maar waar moet die dan komen te liggen? Onze columnist Baaierd heeft wel een ideetje.

De nieuwe campuscolumnist Niels Peuchen is niet bang voor scherpe kritiek. Maar hang geen dode varkens op.

Moeten wetenschappers mooi schrijven? Ruud Abma vindt van wel, ook al kost dat wat meer tijd. Dan maar wat minder publiceren.

De universiteit zegt duurzaam te zijn, maar velt bomen om onzinnige redenen. UU-medewerker Nick Meijdam snapt er niets van.

Waarom reizen we naar steeds verdere oorden? Die vraagt stelt uitwisselingsstudent Sammy Shawky in een blog vanuit het Franse Montpellier.

Hoe vergaat het Laura op het University College London? 
Lees haar blog!Enfin
 

Wil jij zorgen dat UU-sporters winnen bij de Utrechtse sportprijzen? Dat kan! Tot 9 februari kun je stemmen op onze jongens en meisjes.


DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter