Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor het opleuken van De Uithof, mensen die van havo naar universiteit gaan, en voor het succes van de onderzoeksmaster.


Allereerst
 
Jezelf opwerken van vmbo of havo naar de universiteit is steeds lastiger. In een wereld waar diploma’s steeds belangijker worden, is dat verontrustend, vinden voormalige stapelaars, UU-hoogleraar Ruud Schotting en de net afgestudeerde Niels van der Grift.

Dik tien jaar geleden is de onderzoeksmaster in het leven geroepen. Kleine groepen, topdocenten, meer contacturen: de universiteit pronkt ermee. Maar wat is precies de meerwaarde van zo’n master? ‘In een onderzoeksmaster kun je ontdekken of de wetenschap iets voor je is.’

Het wil maar niet lukken om promovendi van dure werknemers in goedkope studenten te veranderen. Ze blijken nu duurder dan de universiteiten hoopten. 

Twee jaar lang is De Uithof een grote bouwplaats. Om de leefbaarheid een beetje te vergroten is nu een activiteitenfonds in het leven geroepen, dat ruim een ton heeft voor het opleuken van De Uithof. 

Columnist Chiem Balduk heeft altijd wilde plannen en weet hoe je De Uithof leuk kunt maken: woningbouw, een intercitystation...

Over bouwputten gesproken: het Nederlandse hoger onderwijs heeft gezamenlijk voor 3,5 miljard euro aan bouwplannen, maar gelukkig blijft er genoeg geld over voor onderwijs.

De Universiteit Utrecht heeft geen strategie op papier staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vreemd, zeggen twee onderzoekers van het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law. 

Er zijn zo weinig mensen die cum laude afstuderen bij Geneeskunde dat het faculteitsbestuur gaat uitzoeken hoe het percentage cum laudes in de master omhoog kan.

In 2017 moeten alle diensten van de Universiteit Utrecht bezuinigen. Zo krijgt de Universitaire Bestuursdienst 1,58 miljoen euro minder. Belangrijkste oorzaak: de UU krijgt minder geld uit Den Haag.

De cartoon van Niels: maybe we will hope for a Brexit?
 

In de DUBstagram van deze week: overwinning voor Enactus Utrecht.

 
Religie en diversiteit

Tentamens tijdens ramadan: 'Het vasten uitstellen is geen optie'

 

Net als vorig jaar valt de laatste tentamenperiode van het jaar samen met de ramadan. Voor studenten die meedoen aan deze periode van vasten is het een extra zware tijd. Hoe gaat dat, leren voor je tentamens terwijl je tussen 3 uur 's nachts en 10 uur 's avonds niet mag eten en drinken? 

UU-studente Annelies brengt de islam en niet-islam dichter tot elkaar door een Iftar te organiseren. Een wat? Een avondmaaltijd tijdens de ramadan voor tientallen mensen. 

De JOVD is boos dat er gebedsruimtes op de UU zijn, ook al zijn het officieel multifunctionele ruimtes voor stilte, kolven, EHBO en religieuze uitingen. 

Utrechtse studenten beginnen deze week de campagne "I, Too, Am UU" om aandacht te vragen voor diversiteit. “We moeten goed nadenken over hoe we met al die verschillende mensen op de universiteit omgaan.”

In de serie "Jonge hond, oude rot" spreekt DUB Rosemarie Buikema en Domitilla Olivieri, eerste generatie en tweede generatie academische feministes met een missie. "Onze missie is om genderstudies groot te maken."


 
Onderwijs

Nieuwe app moet studenten leren wiskunde beter te begrijpen

  

Je moet sommen eerst uitschrijven om ze te begrijpen. Het Freudenthal-instituut start een miljoenenproject met nieuwe apps in de wiskundelessen op middelbare school en universiteit.

Door het stellen van extra eisen bleken veel hogescholen en universiteiten met hun bindend studieadvies de wet te overtreden. Veertien instellingen passen hun bsa-regels halsoverkop aan. Wat zijn de gevolgen voor studenten? Tien vragen en antwoorden.

Ambitieuze scholieren die niet willen kiezen tussen geneeskunde, diergeneeskunde of farmacie, kunnen zich binnenkort wellicht in Utrecht melden. Er zijn plannen voor een nieuwe  bacheloropleiding ‘Comparative Medicine’.

In een experiment met meertaligheid gaat het departement Talen, Literatuur & Communicatie cursussen aanbieden waarbij de docent zijn instructie geeft in één taal, maar waar studenten ook in een andere taal mogen meepraten. 


 
Studentenleven

Studentenhuis mag best een beetje smerig zijn

  

Studentenhuizen verwelkomen elk jaar nieuwe bewoners die hun spullen en rotzooi mee naar binnen slepen. En schoonmaken, ho maar. Hoe erg is dat eigenlijk? 

In de IBB is alles wel héél stoffig. De studenten daar zitten dankzij renovaties vier weken in bouwstof en herrie, en moeten naar buiten voor douche of WC. “Best te doen” stelt de SSH.

De basisbeurs is afgeschaft. Betekent dat dat de lichting studenten die nu moet lenen extra werkt om studieschuld te voorkomen? 

Voor wie vergeten is zijn ov stop te zetten na het afstuderen: er komen toch geen hogere ov-boetes voor vergeetachtige oud-studenten.

Studentenvereniging Veritas heeft tijdens een benefietfestival vorig weekend geld opgehaald voor een sporthal waar jongeren uit de Braziliaanse favela's kunnen sporten.

De voorzitters van het ISO en de LSVb blikken terug. “Het is een oogstjaar geweest”, vinden Linde de Nie en Stefan Wirken. 
Wat je verder nog moet lezen
 
  

Teleurstelling bij scheikunde: de nieuwbouw voor elektronenmicroscopie aan het David de Wiedgebouw in De Uithof laat langer op zich wachten dan eerder voorzien. 

Het College van Bestuur gaat in overleg met de faculteit Bètawetenschappen over het aanstellen van een groep aow-gerechtigde surveillanten.

Het wettelijke collegegeld komt in 2017 uit op meer dan 2000 euro. De stijging met 22 euro is de kleinste in jaren.

Het zogenoemde instellingstarief is nog altijd veel hoger. Na een uitspraak van de Hoge Raad kunnen universiteiten en hogescholen torenhoge collegegelden blijven heffen voor ‘tweede studies’. De stichting SCAU, die de rechtszaak verloor, suggereert dat de Hoge Raad partijdig was.

De app Lyfie is een nieuwe vorm van sociaal netwerken. Verzamel je op Facebook zoveel mogelijk likes, bij Lyfie verzamel je zoveel mogelijk complimenten. Juist door anderen te helpen.

 


Een moeilijke vraag voor Harrie in de nieuwe 3Hoog. 
 

In de werkplek: de elektronenmicroscoop van Hans Meeldijk.


DUB zoekt stagiair
 
Ambieer jij een carrière in de journalistiek? Ben jij nieuwsgierig en kritisch? Dan is een stage bij DUB wellicht een goed begin voor die journalistieke carrière. Klik hier voor meer informatie.


Columns en opinies
 
Campuscolumnist Niels Peuchen laat zich uit over de no-show student. Volgens hem speelt dat niet alleen bij Utrechtse studenten, maar heeft het te maken met de tijdgeest.

Marco Derks reageert op 'nogal traditioneel' liefdesadvies dat hij las in TrouwAls het om seks gaat, is er meer dan de keuze tussen een monogame relatie of een eenmalig contact.

Laat studenten hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor het tempo waarin ze studeren, vindt Chantal van Elden. Omarm de langstudeerder!

Het was eindelijk gezellig in het Educatorium, schrijft Baaierd. 

Sammy Shawky is terug in Utrecht na vijf maanden Montpellier en voelt zich nu een Europese burger. En daar kan de wereld wel meer van gebruiken in deze woelige tijden, denkt ze.

Expres fouten maken zodat mensen over je gaan praten. Dat lijkt wel de strategie van de universiteit, zegt Elianne Dummer. 
Gratiesj!

DUB geeft Zweedse comedypakketten weg, met daarin de dvd van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween én het boek Een man die Ove heet.
Enfin

"Zwerkbal is meer dan Harry Pottertje spelen". DUB nam een kijkje bij de Quidditch Open Dutch Summer Cup. Over sporten met een bezemstok tussen je benen.

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter