Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor een veganistische toekomst van de universiteit, naveltruitjes in college en beter studeren met een pilletje op.


Allereerst
 


Moeten we kledingvoorschriften invoeren voor studenten en docenten? De leden van het DUB-panel geven hun mening over naveltruitjes en Hawaii-shirts. 

Studenten die zich opgeven voor een evenement en vervolgens niet komen opdagen. Hoe kan dat? Volgens een student van de faculteitsraad is dit no-show-gedrag typisch voor de Utrechtse student.

Geen tijd om te lunchen, geen tijd om een vrije dag op te nemen, geen tijd om ziek te worden en wekelijks meer uren maken dan waar je voor aangenomen bent. Werknemers van de Universiteit Utrecht hebben regelmatig te kampen met werkdruk.

Twee Utrechtse studenten komen met een studiepil "van 100 procent natuurlijke ingrediënten" die je moet helpen om je beter te concentreren en meer te onthouden. Drugsonderzoeker Toine Pieters: “Deze studiepil kan leiden tot gewoonteverslaving.”

Er komt voorlopig geen nieuwe universitaire cao. De onderhandelingen tussen universiteiten en vakbonden zijn vastgelopen. Ondertussen verandert er nog niks aan het aantal medewerkers met tijdelijke contracten.

Studenten zitten met vragen over de arbeidsmarkt en tegelijk merken bedrijven dat starters bepaalde professionele vaardigheden missen. Tijdens een serie workshops krijgen afstudeerders advies: "Begin gewoon met werken, een carrière valt niet te plannen."

Het Utrechtse bacheloronderwijs kan een voorbeeld nemen aan het University College Roosevelt in Middelburg, zegt vertrekkend dean Barbara Oomen in een interview met DUB.

Er zijn dit jaar minder studenten naar het hoger onderwijs gegaan. Komt dat door het leenstelsel? Minister Bussemaker ziet in ieder geval voorlopig geen aanleiding om het  leenstelsel aan te passen. Wel moeten kwetsbare studenten betere voorlichting krijgen.

Hogescholen en universiteiten moeten het ‘bindend studieadvies’ op de schop nemen. Onderwijsrechtbank CBHO stelt dat het hoger onderewijs met het BSA de wet overtreedt. De Tweede Kamer eist opheldering.

De cartoon van Niels: keuzevrijheid boven alles!
 

In de DUBstagram van deze week: fotografie op grote hoogte

 
Je bent wat je eet?

Rector: "Wie vlees wil, neemt dat maar van huis mee"

 

Rector Bert van der Zwaan moest zijn hart nu echt even luchten. Hij vindt die hele discussie over wel of geen vlees in de restaurants van de Universiteit Utrecht waanzin. “Wie vlees wil, neemt dat maar van huis mee in een broodtrommeltje.” 

Milieuwetenschapper David Gernaat is het eens met de rector. Hij maakte de ommezwaai van omnivoor tot veganist en vindt dat de universiteit het initiatief moet nemen om volledig veganistisch te worden.

Campuscolumnist Niels Peuchen werd Pastafari en vindt juist dat de universiteit het geloof van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster moet verkondigen. Spaghetti met gehaktballen dus.

Niet veganistisch maar wel biologisch: het pop-uprestaurant De Maaltuin dat volgende week neerstrijkt in de Botanische Tuinen. 
 


 
Nieuws van De Uithof
   
Kan het Van Unnik een studentenflat worden?

  

Het klinkt mooi: het Van Unnik verbouwen tot een studentencomplex, inclusief studieplekken, een restaurant en een sauna. Maar of dit financieel haalbaar is en of de Universiteit Utrecht hiervoor toestemming geeft, blijft vooralsnog onduidelijk.

Fietsers moeten vanaf maandag 13 juni omrijden via de Leuvenlaan en de Cambridgelaan vanwege de aanleg van de nieuwe tramlijn. Bereid je dus voor op geluidsoverlast - al belooft uitvoerder BAM het lawaai in ieder geval rond de tentamenperiode te beperken.

Mensen die werken in De Uithof willen - net als de studenten die er wonen - graag een grotere supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek naar de tevredenheid over wonen, studeren en werken op het Utrecht Science Park.


 
Internationalisering

Willen Nederlandse studenten samenwonen met internationals?

  

De overheid vindt mixed housing belangrijk, maar hebben studenten daar wel behoefte aan? De Utrechtse International Student Housing Assistance (ISHA) onderzoekt of Nederlandse studenten hun huis willen delen met een buitenlandse student.

DUB ging op bezoek bij zo'n gemengd huis: de Sloveense Maša koos voor een huis met Nederlandse huisgenoten. Daar ontdekt ze frikandellen en Fries suikerbrood. Met andere internationals doet ze toeristisch.

Leer studenten eerst wat spreken en schrijven op academisch niveau betekent. Daarna kan de stap gezet worden naar het Engels. Die mening verkondigden studenten tijdens een ontbijtdiscussie over een nieuw universitair taalbeleid.

Probleem voor UU'ers die naar het buitenland zijn geweest. Twee Utrechtse studenten volgden beiden dezelfde cursus Chinees aan de Xiamen universiteit in China. De ene student krijgt er 3 studiepunten voor, de ander incasseert 5 ects. Hoe kan dat?


 
Wat je verder nog moet lezen
 
  

Bij de master Geneeskunde haalt maar 3 à 4 procent per jaar een cum laude. Bij andere faculteiten is dat percentage hoger. De studenten van de Studentenraad willen dat de regeling soepeler wordt.

De Universiteit Utrecht is een van de vier universiteiten waar de onderwijsinspectie onderzoek doet naar declaraties. De universiteit benadrukt dat deze onzorgvuldigheden niet de declaraties van bestuurders betreft.

Niet één maar twee huiseigenaren zijn Huisbaas van het Jaar geworden. De eer gaat naar de tweelingbroers Femius en Adriaan Brugman.

Onderwijskeurmeester NVAO heeft eind vorige maand de bacheloropleiding Geschiedenis in tweede instantie goedgekeurd. Alle Utrechtse studies zijn nu weer aan de maat.

De universiteitsraad spreekt over een ‘mooie opkomst bij de verkiezingen voor de universiteitsraad 2016’. Hoezo mooie opkomst? In vergelijk met andere universiteiten doet de Universiteit Utrecht het gewoon slecht met 18,9 procent.

Virtual reality, 3D-printen, droneraces en voetballen met een robot: er gebeurde van alles op de Campus Party, dus DUB nam een kijkje.

Promovendi van Life Sciences vragen in manifest ruimte om zich te ontwikkelen. Ze willen graag zelf bepalen op welke manier ze zich ontplooien.

Universiteiten moeten hun promovendi beter voorbereiden op hun onderwijstaken, vindt minister Bussemaker. Ze wil erover praten met de rectoren van de universiteiten.

De UU wil een verdubbeling van het aantal onderwijshoogleraren. Dat staat in een nieuw plan waarmee de UU de waardering voor het onderwijs wil vergroten.

Breng masterstudenten in contact met studenten van andere studies, laat ze meer samenwerken en bereid ze beter voor op een baan. Dat is de kern van een Graduate Student Agenda die 25 UU-studenten opstelden.


 


Een hele reeks Harrie-selfies in de nieuwe 3Hoog. 
 

In de werkplek: de researchcompositie van Idwer Doosje.


Columns en opinies
 
Eén tentamen met extra grote letters, een apart tentamenhok voor wie niet tegen herrie kan... Jaap Bos vraagt zich af: moeten we studenten met dyslexie of ADHD nog wel extra ondersteunen?

Ariënne Mulder neemt aan het eind van haar studietijd afscheid van haar trouwe vriend.

Laat leerlingen in het middelbaar onderwijs, als ze dat willen, vakken volgen op verschillend niveau. Dat is uitdagend, vindt Milad Tannazi.

Ruud Abma was tegen de verengelsing van de uni en schrijft nu toch een Engelstalige column: "Scientific language obscures more than it clarifies".

Lukas Brand kampt met het eindejaarssyndroom en krijgt geen column geschreven.

Baaierd hield het snel voor gezien bij de lezing van staatssecretaris Dijksma.

Columnist Dries van Oosten stelt: beter rendement komt niet door matching.

Cultuurtip: Elle, de nieuwe film van Paul Verhoeven.
Gratiesj!

Bang om je te vervelen deze zomer? We geven drie spellenpakketten weg met de klassiekers Triominos, Woordzoeker en Rummikub.

DUB geeft 2x2 kaarten weg voor festival deBeschaving.
Enfin

Oeps: bij Geesteswetenschappen staat het woord Universiteit drie keer fout gespeld op de ramen. 

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter