Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief aandacht voor: anoniem tentamineren, het DUB diversiteitsblog, Gangnam Style kijken tijdens college en meer.


Allereerst
 

Met de slogan Mark my words, not my name wordt in Engeland campagne gevoerd voor anoniem tentamineren. Waarom? Omdat het vermoeden bestaat dat vrouwen en niet-Nederlanders systematisch worden benadeeld. Moeten we in Utrecht ook 'blind' toetsen? 

Voedingsmiddelenbedrijf Danone profiteert volop van onderzoek dat gedaan wordt met publiek geld, schrijft De Groene Amsterdammer. De samenwerking tussen universiteiten en Danone is illustratief voor de manier waarop wetenschap en bedrijfsleven steeds meer vervlochten raken.

Student & Starter-gemeenteraadslid Steven Menke (26) neemt afscheid van het pluche van de Utrechtse gemeenteraad en geeft het stokje door. Tijd voor een tussenstand: wat heeft de partij tot nu toe bereikt?Diversiteitsblog

Politieke correctheid als drijfveer diversiteit


 

Hoe gaan buitenlandse universiteiten om met diversiteit? We vroegen het een aantal UU'ers die in het buitenland studeerden. “Ik heb voor het eerst in mijn leven les van een zwarte professor.”

In cursusevaluaties krijgen vrouwelijke docenten minder waardering dan hun mannelijke collega’s. De gevolgen kunnen groot zijn.  

Ingrid Robeyns schrijft over 'the women's question': mannen krijgen bij gelijke prestaties nog altijd betere beoordelingen, meer geld, meer citaties, meer status en erkenning. 

Josefien van Marlen roept op tot verandering. "Diversiteit hoeven we helemaal niet wel of niet te willen, het ís er gewoon en de universiteit heeft zich hier nou eenmaal toe te verhouden."

Studentenhuizen strepen buitenlandse hospiteerkandidaten vaak als eerste door. Jammer, vindt Ariënne Mulder. Haal eens een buitenlandse student in huis. 

Docent Corrie Tijsseling stelt dat de UU zich schuldig maakt aan 'ableism' en medewerkers met een beperking discrimineert.

Als we het over diversiteit op de universiteit hebben, is handicap vaak de grote afwezige, stelt Paul van Trigt.

De universiteit moet niet proberen "meer allochtonen aan te trekken", zegt Milad Tannazi. Dat creëert een tegenstelling tussen allochtoon en autochtoon.

Annelien Bredenoord vraagt zich af: Hoe divers en pluriform is de universiteit eigenlijk, en maakt het wat uit? 

Lukas Brand zou graag zien dat diversiteit verweven wordt met het curriculum van iedere opleiding.Naast de studie

Happietaria 2016: studentenrestaurant in Tuindorp
 
 

Een pop-up restaurant voor het goede doel dat volledig wordt gerund door studenten in een voormalig verzorgingshuis: DUB eet bij Happietaria.

Het NK Treinreizen in de spits was niet zo'n overweldigend succes als gehoopt: slechts een handjevol studenten demonstreerde tegen ideeën om de overvolle spitstreinen te ontlasten. De UU had al aangekondigd de roosters niet te kunnen aanpassen.

Het was Ragweek, dus daar is 'ie weer: de sexy-besturenkalender.

Utrechtse studenten besteden in vergelijking met andere universiteitssteden weinig tijd aan nevenactiviteiten.

De gemeente Utrecht schreef een prijsvraag uit voor Utrechtse sportclubs, met als hoofdprijs een gratis nieuw kunstgrasveld. Maar verenigingen in De Uithof mochten niet meedoen

De Utrechtse alumna Joanneke Jansen roeit eind deze maand in Londen de fameuze Boat Race, de traditionele titanenstrijd tussen boten van Oxford en Cambridge. 

Negen awards nam het Utrechtse team UUMUN mee naar huis van Harvard Model United Nations. 

Nederland lijkt in de ban van biologisch. Moet je daaraan meedoen als armlastige student?

 


In De Werkplek vertelt Danny Snoek over de studentenbalie bij Rechten - en de bijbehorende kunst.
 

In 3Hoog heeft Jurre heel bijzondere eetgewoontes...


Onderwijs

Collegetoer: Gangnam Style zien door een antropologische bril

   

DUB Collegetoer bezoekt een college antropologie dat start met de wereldberoemde videoclip van een rare Koreaan in smoking die een mal dansje doet. En toch gaat het over globalisering.

De nieuwe UCU-dean James Kennedy stelt: "Doceren is geen harde wetenschap, het is een kunst." Onderwijskundige Jeroen Janssen reageert: "Doceren kun je wel degelijk leren." 

Studerende moeders vormen een uitzondering aan de universiteit. Voor die studenten moeten goede, landelijke afspraken komen. “Zwangerschapsverlof bestaat bijvoorbeeld niet.” 

Zowel de prijs van Docent van het jaar als die van Docenttalent 2015-2016 gaat dit jaar naar de opleiding Psychologie

Na alle politieke strijd over kwaliteitsbewaking in het hoger onderwijs is het stof neergedaald en wat blijkt? Er gaat helemaal niet zoveel veranderen als gedacht.

De UU heeft de meeste masters met een toelatingsprocedure. Bij technische universiteiten wordt er nauwelijks geselecteerd.Wat je verder nog moet lezen

Om studenten en medewerkers van de UU in de stemming te brengen voor de lustrumviering van de UU eind maart is op het Van Unnikgebouw een enorm lustrumdoek aangebracht. In een video is te zien hoe abseilers het doek bevestigen.

Voor de ingang van het Koningsbergergebouw is een tijdelijke eetlocatie geopend. De 'strandtent' vervangt de voor renovatie gesloten Minnaertkantine.

De UU doet het goed met Rubiconbeurzen, waarmee promovendi onderzoek kunnen doen in het buitenland. "Met een zak geld kun je overal ter wereld aan de slag."

Een auto met chauffeur, vliegtickets in businessclass, peperdure bureaustoelen… onderwijsbestuurders mogen onkosten declareren, maar dat moet wel netter gebeuren, aldus minister Bussemaker.

Twee Veritasleden zijn vorige week neergestoken bij het IBB. De dader was een bekende van de twee.

Stadsgeograaf Ronald van Kempen is overleden. Van Kempen was tot medio 2014 decaan van de faculteit Geowetenschappen.De cartoon van Niels Bonger: Is het Van Unnik toch nog ergens goed voor.
 

In de DUBstagram van de week vieren we de lente in De Uithof.Columns, opinies en cultuurtips

Campuscolumnist Niels Peuchen is onzeker over zijn toekomstige carrière en raadpleegde een helderziende

Baaierd opent tegenwoordig UU-strandtenten, maar blijft kritisch volgen hoe de universiteit geld verdient.

Floris van den Berg pleit voor vaste contracten voor excellente docenten.

Lijkt de Nederlandse theorie van de liefde op die van de Zweedse?, vraagt Ruben Dieleman zich af.

Dries van Oosten vindt het van de zotte dat de universiteit de roosters zou moeten aanpassen voor de NS. 
Gratiesj!

DUB geeft weg: de prijsvraag van deze week

De UU bestaat 380 jaar en geeft daarom een feestje. DUB geeft 5 x 2 kaarten weg voor het UUnited muziekfestival, op 31 maart in TivoliVredenburg.
Enfin

Als woorden niet effectief genoeg zijn: in Leuven kwam het tot een heuse vechtpartij tussen twee filosofen. 
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter