Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

Dit is de eerste DUB-nieuwsbrief van 2016. Met happy news op Blue Monday, de vele bijbanen van collegevoorzitter Marjan Oudeman, en een nieuwe campuscolumnist! En zoals altijd: het belangrijkste nieuws over de UU en het hoger onderwijs, achtergrondverhalen, columns, en meer.


Headlines 
 

Collegevoorzitter Marjan Oudeman heeft veel nevenfuncties. De Raad van Toezicht zegt dat deze functies belangrijk zijn. “Onze collegevoorzitter is binnengehaald om haar enorme netwerk. Maar het is wel belangrijk dat de randvoorwaarden goed op papier staan.”

Slechts één op de vijf studenten voelt een band met ‘de instelling’ Universiteit Utrecht. De genegenheid voor de eigen opleiding is veel groter.

Komend collegejaar gaan er meer en langere bussen naar De Uithof rijden. De meest opvallende verandering is dat lijn 12 een andere – iets langere – route gaat rijden.

Medio 2017 zijn alle panden en kamers van de Universiteit Utrecht voorzien van een elektronisch toegangssysteem. Weg sleutels, hallo pasjes.

Afgestudeerd en begonnen aan je eerste echte baan. Hoeveel schuift dat nou eigenlijk? DUB vroeg het vijf alumni van de UU.

Janskerkhof 2-3a is net helemaal vernieuwd, nu gaat het volgende gebouw op de schop: Achter Sint Pieter 200 wordt in 2018 grondig verbouwd.Blue Monday, Happy News

Student Niels Peuchen is de campuscolumnist 2016
DUB heeft een nieuwe Campuscolumnist! Student Niels Peuchen mag zich de Campuscolumnist 2016 noemen en zal elke twee weken een column voor DUB schrijven. 

De christelijke studentenvereniging SSR-NU zamelde meer dan 2750 euro in voor UAF, de stichting voor vluchtelingstudenten.

Vijf scholieren wonnen een studiereis naar Singapore (op kosten van de UU) omdat ze het beste profielwerkstuk op het gebied van Life Sciences hebben gemaakt.

Nog meer Azië-reizigers: drie UU-studenten wisten zich eind november te kwalificeren voor het WK programmeren in Phuket, Thailand.

De Universiteit Utrecht steekt de komende twee jaar zes ton extra in studentensport. Hierdoor is sportcentrum Olympos voorlopig uit de brand geholpen.

Heb je last van lawaaierige medestudenten in de Universiteitsbibliotheek? Daar kun je nu met een WhatsApp-bericht iets aan doen.

Het beste soort onderzoeksparticipatie: studenten worden gevraagd mee te doen met nationaal slaaponderzoek. 

Vijf UU'ers krijgen een Rubiconbeurs om onderzoek in het buitenland te doen.

 

In De Werkplek vertelt Ieke Moerdijk over zijn werk als Universiteitshoogleraar.
 

In 3Hoog probeert Harrie zo efficiënt mogelijk te studeren


Onderwijs

Rebo wil grotere variëteit aan studenten in collegebanken
 

De faculteit REBO heeft te veel studenten met dezelfde achtergrond. De studentenpopulatie zou een betere afspiegeling van de samenleving moeten zijn. “Als wij bij de selectieprocedure vragen waar de vwo-leerling onze opleiding van kent, is het antwoord ‘van de hockeyclub’."

DUB Collegetoer woont een bijzonder college bij Psychologie bij: gastdocent Ad Kerkhof legt uit wat een mens drijft tot zelfmoord, en maakt studenten wanhopig met Frans Bauer on repeat.

Het volgen van een tweede master is in Utrecht vaak goedkoper dan op andere universiteiten.

De Utrechtse bacheloropleiding Geschiedenis is vanaf september ook geheel in het Engels te volgen. Het is straks de enige opleiding waarbij studenten kunnen kiezen tussen een geheel Engelse of een geheel Nederlandstalige studie. 

Het wemelt van de experimenten in het hoger onderwijs: van betalen per studiepunt tot prestatieafspraken waar miljoenen van afhangen. Dat roept wrevel op. “Het ene experiment is nog niet afgelopen of het andere tuimelt eroverheen.”

De Tweede Kamer wil weten wat onderwijsminister Bussemaker vindt van selectie voor masteropleidingen. De Kamer eist een brief over het onderwerp, maar een debat komt er voorlopig niet.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn er minder universitaire opleidingen met een numerus fixus. Aan de UU zijn er nog maar vier.Onderzoek

Beatrice de Graaf wint UU-Publiprijs 2015Hoogleraar Beatrice de Graaf ontving tijdens de nieuwjaarsreceptie van de UU de Publiprijs 2015 voor haar mediaoptredens. Ze groeide afgelopen jaar uit tot de meest gevraagde en besproken wetenschapper in de media. DUB schreef een profiel: Acht redenen waarom Beatrice de Graaf zo geliefd is bij de media.

Nog meer lijstjes. DUB onderzocht ook dit jaar wie de promotor van het jaar is. Winnaar is arts-microbioloog Marc Bonten. In het interview met DUB zegt hij over de angst voor resistente bacteriën: "Ik hoor mensen inderdaad regelmatig zeggen dat het in Nederland vijf voor twaalf is. Ik verbaas me over dat soort uitspraken, want zo erg is het echt niet."

De omstreden hoogleraar KNO Wilko Grolman van het UMC komt niet terug als afdelingshoofd van de KNO-afdeling. Hij zal zich toeleggen op zijn wetenschappelijk werk en de daaraan verbonden patiëntenzorg.

De Universiteit Utrecht haalt met 168 miljoen euro het hoogste bedrag van alle Nederlandse universiteiten binnen uit contractonderzoek. 

Om carrière te maken in de wetenschap zijn wetenschappers het belang van hun eigen onderzoek steeds verder gaan overdrijven, stelt psychiater Christiaan Vinkers van het UMC Utrecht.
Wat je verder nog moet lezen
Bewoners van studentencomplex De Sterren hebben last van slechte postbezorging. Veel post komt niet aan.

Twaalf studenten moesten van de een op de andere dag hun kamer aan de Rooseveltlaan uit

Scholieren hebben de afgelopen jaren eieren voor hun geld gekozen. Omdat de basisbeurs ging verdwijnen, namen veel minder jongeren een tussenjaar dan voorheen.

Te veel promovendi krijgen straks een studiebeurs in plaats van een salaris, oordeelt de Raad van State. Minister Bussemaker moet haar experiment met promotiestudenten beperken.

Accreditatieorganisatie NVAO blijft de opleidingen van hogescholen en universiteiten zelf beoordelen. Minister Bussemaker krijgt de handen niet op elkaar voor een experiment met instellingskeuringen.

Muziekwetenschapper en musicus Louis Grijp is overleden. Grijp was bijzonder hoogleraar Nederlandse liedcultuur aan de UU en maakte furore met zijn onderzoek naar de Nederlandse liedcultuur.

Ook universiteiten moeten wetenschappers sneller in dienst nemen. Het kabinet wil geen uitzondering maken op de 'onhandige' flexwet. Maar die tijdelijke contracten, is dat erg? Wat het faculteitsbestuur Geesteswetenschappen betreft moet “het drama uit de discussie”. Tijdelijke docenten geven geen slechter onderwijs en zonder kan een universiteit niet.


De cartoon van Niels Bongers: Wellicht is Bussemaker íets te druk aan het experimenteren
 

In de DUBstagram van de week: DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg poseert met kersverse Campuscolumnist Niels Peuchen.


Columns en opinies


De column waarmee Niels Peuchen de titel Campuscolumnist verkreeg: De protestgeneratie zijn we duidelijk niet.

Evelyne Hermans was de tweede genomineerde met haar column Het OBP, daar pronken we niet mee.

De derde genomineerde was Kim Deen. Zij schreef de column Het uitzicht.

Chiem Balduk heeft als altijd wilde plannen: nu over hoe Utrecht een fietswalhalla kan worden.

Jan ten Thije pleit voor meertaligheid in de UU-masters. 

Ruben Dieleman probeert in te burgeren in Zweden en doet mee met schattige tradities. 

Ingrid Robeyns stelt dat de huidige wetenschapsfinanciering slecht is voor de alfa's.

Baaierd verzet zich tegen Engels als voertaal op de universiteit. The dead of the gladiolen?

Rector Van der Zwaan schreef een
column over selectie. Columnist Thomas Foets reageerde daarop met een column gericht aan de rector. De rector schreef terug.Enfin

Studenten willen best orgaandonor worden, aldus het CBS. Ze zijn vaker bereid hun organen af te staan dan andere jongeren. Jij ook?DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter