Nieuws over de UU en het studentenleven. Lees online  |  Afmelden
bestuursbeurzen
Hallo !

Het is tijd voor de laatste DUB-nieuwsbrief van 2015. Met wilde plannen voor De Uithof, en de trending topics van het jaar. En zoals altijd: het belangrijkste nieuws over de UU en het hoger onderwijs, achtergrondverhalen, columns en meer.


Headlines 
 

Het bestuur van de UU start een 'verkennend onderzoek' naar een roeibaan in De Uithof. Volgens de initiatiefnemer zou zo'n roeiwater heel mooi in te passen zijn in het landschap.

Die roeibaan is onderdeel van plannen om De Uithof een 'hart' te geven. Met de sloop van het Kruytgebouw, en misschien zelfs meerdere terrasjes en een supermarkt?

Een uitvoerig vakkenpakket algemene vorming zou helpen om de universitaire student op te leiden tot homo universalis. "Daar hebben we het vwo toch voor?" aldus het DUB-panel.

Deel drie van het evalueren van het strategisch plan: Life Sciences, Sustainability, Institutions en Dynamics of Youth. Levert de keuze voor deze strategische onderzoeksthema's nu wat op? Tijd voor een tussenstand.

Voor het nieuwe strategisch plan mag iedereen meepraten. Het onderwijsdebat werd echter bijzonder slecht bezocht door studenten.
Trending topics 2015

Is daten via apps het nieuwe flirten in de kroeg? 
Twee jaar geleden beleefde Tinder zijn hoogtijdagen en toen de nieuwigheid er begin dit jaar wel weer af was, kreeg het zelfs een hippe opvolger: Happn. DUB bekijkt de populariteit van de apps onder studenten.


Eind van het jaar, dus lijstjestijd!

* DUB vroeg de Utrechtse faculteitsdecanen welk artikel hen het afgelopen jaar is bijgebleven en waarom.

* We maakten zelf een overzicht van onderwijskwesties die de gemoederen het afgelopen jaar bezighielden. Van selectie aan de poort tot ziekteverzuim bij tentamens.


 

In De Werkplek vertelt Jan ten Thije over luistertaal.
 

Na de mislukte sinterklaasviering probeert René nu een kerstfeest te organiseren.


Flexibel studeren

Nieuw plan: 'Vraag collegegeld per vak'
 


Het gesprek van de week: PvdA en VVD lanceren een plan om studenten hun collegegeld per vak te laten betalen, in plaats van per studiejaar. 


Oppositiepartijen van links tot rechts maken gehakt van het plan. 'Het doet denken aan een supermarkt of een afhaalchinees'. Maar minister Bussemaker ziet wel wat in het plan en wil er wel mee experimenteren.

Ook Utrechtse studenten zijn er positief over, blijkt uit het filmpje van DUB.

Internationalisering

Engels in het hoger onderwijs: overleven ten koste van kwaliteitsverlies?Steeds meer studenten krijgen les in het Engels. Goed voor de internationalisering, is de gedachte, maar de twijfel slaat toe. "Nederlandstalige colleges verbieden is alsof je een bioloog verbiedt om een microscoop te gebruiken."

De LSVb is kritisch, en stelt dat studenten afgeleid raken door steenkolenengels in de collegezaal.  

Ook minister Bussemaker wil slecht Engels voorkomen. "Engels mag niet ten koste gaan van de kwaliteit."

Ook columnist Ruud Abma is niet te spreken over de verengelsing. "De ingezette koers zal onvermijdelijk leiden tot kwaliteitsverlies in het universitaire onderwijs."

De internationalisering gaat elders op de universiteit ook verder. Studentenverenigingen krijgen kritiek dat ze weinig doen voor internationale studenten en zelden hun websites ook in het Engels presenteren.

En als je dan je best wil doen om je talenkennis op te krikken, kom je al gauw uit bij Babel. De U-raad vindt de taalcursussen daar veel te duur. 

Verbeter de wereld

UU-student geeft kijkje achter de schermen van de klimaattop

 

Masterstudent Sacha Scheffer liep rond op de klimaattop in Parijs. Als stagiaire van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) proefde hij de sfeer. Voor DUB deed hij verslag.

Voor die klimaattop organiseerden wetenschappers van de UU een wereldwijde actie om de onderhandelaars van de klimaattop in de Parijs te laten zien dat ze eensgezind zijn over de klimaatverandering.

De UU zelf probeert heel duurzaam te zijn. Maar waarom staan dan 's avonds zoveel computerschermen nog aan? 

Studenten die de wereld verbeteren #1: zes UU-studenten rijden naar Slovenië om warme kleding naar vluchtelingenkampen te brengen.

Studenten die de wereld verbeteren #2: studievereniging PAP sloot zich 24 uur op om geld in te zamelen voor Serious Request.


Onderwijsplannen

"Slechte docent net zo schadelijk als een slechte dokter"

  

Wetenschappers hebben geleerd onderzoek te doen, verpleegkundigen kunnen een infuus aanleggen en technici een motor ontwerpen. Nu nog college geven.

De numerus fixus, in 2011 ingevoerd, verdwijnt bij zeven van de tien psychologieopleidingen.


Wat je verder nog moet lezen
De afgelopen vier jaar zijn de startsalarissen van academici licht gedaald.

Goed nieuws: de economie trekt weer aan. De studenten van nu zullen makkelijker een baan vinden dan jongeren die de afgelopen jaren afstudeerden.

Hbo’ers hebben beduidend minder vertrouwen in politiek en samenleving dan academici.

DUB-verslaggeefster Kitty zet haar smartphone uit en volgt een UU-workshop 'Houd je hoofd erbij'. Helpt dat nou?

In de serie Jonge Hond, Oude Rot spreekt DUB met promotor Floris Lafeber en zijn promovendus Nick Besselink over de patiëntenzorg

Na felle onderhandelingen is er op de valreep toch een deal gesloten tussen de Nederlandse universiteiten en Elsevier. 

De vakbond voor de wetenschap (VAWO) organiseert op 5 januari een alternatieve nieuwjaarsbijeenkomst om aandacht te schenken aan problemen in de wetenschap.

Het roer gaat om bij Sociale Geografie en Planologie. Het departement heft onderzoeksgroepen op en begint opnieuw.

De faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie gaat de komende drie jaar 2,4 miljoen euro extra investeren in nieuw onderzoek. Het geld komt uit de reserves van de faculteit.


De cartoon van Niels Bongers: coalitie pakt rendementsdenken aan.
 

In de DUBstagram van de week: de kerstmarkt van de UBD en Bètawetenschappen kreeg sfeer met een Youtube-haardvuur.


Columns, opinies en cultuurtips


Elianne Dummer beschouwt studententaal als een ongemakkelijke overgang van tienertaal naar statige grotemensentaal, die soms wat onhandig verloopt. 

Rector Bert van der Zwaan heeft een nieuwe column op DUB en begint ferm, en stelt dat een groot deel van de universitaire studenten beter op het hbo kan zitten.

Lukas Brand reageert op de column van de rector.  "Maak geen onderscheid tussen academische en praktische studenten."


Syme van der Lelij kreeg een masterdiploma in Schotland, bij een diploma-uitreiking die een stuk feestelijker was dan in Utrecht. 

Marco Derks schrijft over religie en de Nationale Wetenschapsagenda: Hoe God de Nationale Wetenschapsagenda overleefde.

Als Zwarte Pieten vervangen worden door Minions, dan moeten de gele poppetjes ook maar in de kerstboom, vindt Matthijs Meulblok.

Baaierd bezocht de nieuwe meldkamer van de universiteit. "Wilt u daar gaan roken?"

Cultuurtip: Puk van Rees kijkt vooruit naar An Evening With Yann Tiersen.

Cultuurtip: Watse Sybesma gaat op culinaire toer en tipt La Casita del Mojo.
Gratiesj!

DUB geeft weg: de prijsvragen van deze week

“Na mij de zondvloed” is een serie voorstellingen in de Stadsschouwburg, waar bij elke editie een andere hoofdzonde centraal staat. DUB geeft 2x2 kaarten weg voor de editie “Vraatzucht” op 3 januari.

Kampvuur, een groot succes tijdens festival Into the Great White Open, komt naar TivoliVredenburg. DUB geeft 2x2 kaarten weg.

Enfin

Ho ho ho! Het is bijna kerst. DUB gaat er even tussenuit en komt op 18 januari weer met een nieuwsbrief. We beginnen wel op 4 januari met artikelen publiceren, dus houd de site / facebook / twitter in de gaten. Fijne feestdagen!DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl
 
Afmelden
Wijzigen gegevens
 
Social media
Facebook Facebook
Twitter Twitter