Interview met Friedemann Polzin over online onderwijs Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Oktober 2020
 
 
‘Tools zijn een leuke manier om interactie in het onderwijs te stimuleren’ – Friedemann Polzin (USE)

Friedemann Polzin (USE) is een enthousiasteling wat betreft online onderwijs en IT-tools. Zo erg zelfs dat hij tijdens de coronacrisis vrij eenvoudig kon overstappen naar volledig digitaal onderwijs. Omdat hij graag zijn positieve ervaringen wil delen, maakt hij deel uit van ons programmateam. Nu al nieuwsgierig? Lees dan het interview!
Lees het interview    »

 
Kennisclips van collega's

Het aantal kennisclips dat online verschijnt is sinds de komst van het coronavirus enorm toegenomen. Hieronder een aantal mooie voorbeelden!

 

Meer interactie met studenten door dynamische onderwijszalen

Etzel van Dooren (RGL) en Tony Barshini (RGL) maakten beiden al gebruik van nieuw ingerichte zalen voor het geven van colleges. Beiden zijn erg enthousiast, want het lukt beter om met studenten in gesprek te gaan en het voelt bijna alsof je ‘echt’ college geeft. Lees meer over hun ervaringen op onze website!

Ben je ook op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor je hoorcolleges en wil je graag testen of een dynamische onderwijszaal wat voor jou is? Neem dan contact op met het FSC. Lees hier meer over op Intranet of bekijk de video die uitleg geeft over de faciliteiten!

Lees hier over de ervaringen van Etzel en Tony       »
 
Alle cijfers op een rij

De infographic van REBO Educate-it 2019-2020 toont in cijfers en feiten wat er vorig collegejaar gebeurde op het gebied van onderwijs en IT. Het is goed te zien dat de interesse in het gebruik van tools en online onderwijs steeds meer toeneemt!
Bekijk de infographic       »
 
Sjors’ Tips & Tricks voor Teams
Een van de nieuwste leden van ons programmateam, Sjors Overman (USBO), deelt graag zijn kennis over Microsoft Teams met zijn mededocenten. Hiervoor maakt hij hele handige filmpjes op zijn eigen kanaal ‘Sjors’ Tips & Tricks’ over bijvoorbeeld break-out rooms of kennisclips.
Bekijk ze hier       »
 
Meer podcast-nieuws!
De podcast wint snel aan populariteit en zo ook bij de UU! Regelmatig komen onze docenten aan het woord in externe podcasts, zoals Manon Julicher (RGL), Sanne Akerboom (RGL) en Brigitte Unger (USE), maar ook vanuit de UU worden er steeds meer mogelijkheden geboden om zelf een podcast op te nemen. Er zijn diverse opnamestudio’s, waarbij hulp geboden kan worden bij de opnames. Je kunt tips vinden voor het opnemen en er is een huisstijl voor podcasts ontwikkeld.
Lees meer       »
 
Digitaal toetsen met formules en grafieken

Bij de Universiteit Utrecht heeft digitaal toetsen de laatste jaren een grote vlucht genomen, maar tot dusver was het niet mogelijk om toetsen met een wiskundig, rekenkundig of statistisch kenmerk digitaal aan te bieden. Met de introductie van Numworx komt daar verandering in! Numworx ondersteunt het gebruik van formules en grafieken en is vanaf nu beschikbaar voor gebruik binnen het onderwijs.

Ben je benieuwd of jouw toets geschikt is om af te nemen via Numworx? Neem dan contact op met Educate-it via Teaching Support!
Lees meer       »
 

Vloggen, tekentablets en meer

Aan creativiteit geen gebrek onder REBO-docenten wat betreft het onderwijs in coronatijd. Zo werd er volop gevlogd, bijvoorbeeld door Manon Julicher, Jerfi Uzman en Andre Verburg (allen RGL) over bijvoorbeeld de Raad van State en de mondkapjesplicht en maakten promovendi een vlog voor de workshop 'Governance during and after Covid-19' gegeven door Sjors Overman (USBO).

Bij USE wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van tekentablets. Dit helpt docenten om grafieken en formules vanuit huis beter te kunnen visualiseren richting studenten. Stefan Vukojevic en Marly Celis Galvanez delen hun ervaringen hier.

Geef je in blok 1 en/of 2 onderwijs en ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Bekijk dan zeker de Docentenhandreiking van het Centre for Academic Teaching. Dit document staat vol tips en tricks over werkvormen, hoe je je studenten online kennis met elkaar kunt laten maken en welke tools hierbij handig zijn om te gebruiken.

 
Workshops, webinars en Q&A's
In de vijfde week van ieder blok wordt een workshop ‘Haal meer uit digitaal toetsen: multimedia en andere vraagtypes’ gegeven. In deze workshop maak je kennis met de mogelijkheden die Remindo biedt om te toetsen met vernieuwende vraagvormen en multimedia. Voor de data van de komende bijeenkomsten, klik hier.

In de workshop ‘Toetsanalyse in Remindo’ leer je om eventuele knelpunten binnen je toets te signaleren of te herkennen hoe je je vragen kunt verbeteren. Geef je op via de website van Educate-it!

Op verzoek van vele docenten gaat het Centre for Academic Teaching weer nieuwe webinars en online Q&A's organiseren over verschillende thema's. Het aanbod vind je hier.
 
Is jouw idee 100.000 euro waard?
Ieder jaar stelt de minister van OCW financiering beschikbaar voor innovatieve ideeën binnen het onderwijs via de stimuleringsregeling Open en online onderwijs. De stimuleringsregeling kent twee thema’s: Online onderwijs en Open leermaterialen. Het Centre for Academic Teaching (CAT) kan je begeleiden met het schrijven van een voorstel. Dien uiterlijk 10 november je voorstel in voor feedback.
Lees meer       »
 
Teaching & Learning Lab Herfstfestival
Op vrijdag 27 november vindt het TLL Herfst-festival weer plaats! Op dit jaarlijkse festival draait alles om innovatie in het onderwijs. Dit jaar is het centrale thema Onderwijs Overal, met als subthema’s Augmented/Virtual Reality (AVR) en Afstandsonderwijs.

Het belooft een mooi en interessant festival te worden. Ben jij erbij?
Lees meer       »
 
Wist je dat:

  • onze MOOC Human Rights for Open Societies een wel heel bijzondere mijlpaal heeft bereikt? Er zijn nu meer dan 30.000 deelnemers!
  • De pagina Onderwijs Geven op Afstand is vernieuwd? Alle informatie is nu een stuk overzichtelijker en makkelijker te vinden.
  • Er nu één aanspreekpunt is voor alle vragen over online onderwijs, namelijk Teaching Support! Je kunt ze bereiken via teachingsupport@uu.nl of bel 030-2532197. Je wordt dan direct naar de juiste expertise of informatie doorgeleid.
  • In de zomer de databank Learning Activities online is gegaan in de CAT Educational Database. Hier kun je als docent zoeken naar verschillende leeractiviteiten en werkvormen op basis van verschillende criteria, zoals leerdoel, soort onderwijs of groepsgrootte.
  • De Educate-It Toolwijzer in een nieuw jasje is gegoten? Je kunt nu makkelijker selecteren op en zoeken naar tools. 
  • Als studenten vragen hebben over Teams je ze kunt verwijzen naar deze handleiding?
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal. Ben je benieuwd naar de gebruikerservaringen van collega’s? Mail ons! We brengen jullie graag in contact met elkaar.  

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Karin Smokers