Interview met Willem Janssen over het maken van podcasts en het gebruik bij onderwijs. Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
April 2020
 
 
‘Podcasts zijn als een ruwe diamant die we kunnen gaan fijn slijpen’ – Willem Janssen

Dat Willem Janssen (RGL) enthousiast is over podcasts zal iedereen die met hem werkt vast zijn opgevallen. Hij schreef er een blog over en heeft ondertussen een eigen podcast over aanbestedingrecht met een vaste schare volgers. Hoe is dit tot stand gekomen en wat zijn Willems ervaringen met podcasts binnen het onderwijs?
Lees meer    »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s:
 
Meer kennisclips                 »
 

Online onderwijs: nuttige links
 

In deze tijden van thuisisolatie is het voor docenten een uitdaging om hun onderwijs volledig op afstand te verzorgen. Er wordt op allerlei manieren informatie beschikbaar gesteld. We zetten hier even de belangrijkste op een rij. 

 • Op deze FAQ-pagina staat een overzicht van antwoorden op praktische vragen met betrekking tot afstandsonderwijs
 • De Tips & Trucs-pagina wordt regelmatig bijgewerkt en geeft een leidraad voor het omzetten van regulier onderwijs naar online onderwijs
 • Kijk in de agenda van Educate-It voor de nieuwste webinars en trainingen die je kunnen helpen bij het digitaliseren van je onderwijs.
 • Volg de laatste updates vanuit de UU over het coronavirus op deze pagina.

 
Hulp nodig? Het Educate-It team staat voor je klaar! Bereik ze via e-mail en chat.

 

Hoe ervaren REBO-studenten online onderwijs?

Ook voor studenten van REBO vergt het online onderwijs wat extra inspanning en aanpassingsvermogen.  Studentes Marre (RGL), Rosa (USBO) en Iris (USE) deelden met ons hoe zij het ervaren om online onderwijs te volgen. Het is niet altijd makkelijk en zeker een stuk minder gezellig dan een ‘offline’ werk- of hoorcollege.  

Gelukkig geven zij aan dat de situatie ook iets positiefs oplevert.  Iris vertelt:  ‘Het voordeel is dat ik nu veel meer tijd heb om te leren.’ En ook Rosa ziet dit voordeel: ‘Je hebt heel weinig afleiding
. Ik merk dat ik nu productiever ben. Je hebt geen andere opties, dus je moet wel!’

Lees meer       »
 
Digitaal Toetsen: support

Nu al het onderwijs online gegeven wordt, is ook digitaal toetsen aan de orde van de dag. Er zijn een aantal tools die hiervoor kunnen worden gebruikt.

Benieuwd welke tool het beste bij jouw cursus past? Kijk dan in dit overzicht welke tool geschikt is voor welke toetsvorm of lees in de Toolwijzer uitgebreid wat bepaalde tools inhouden en kunnen bieden.

Gebruik je Remindo en heb je vragen? Of wil je Remindo graag gaan inzetten bij je onderwijs, maar weet je nog niet precies hoe? Kijk dan eerst op de Remindo Support Site. Hier staat veel nuttige informatie. Er is ook een speciale pagina ingericht voor veelgestelde vragen rondom de maatregelen die nu zijn genomen door het corona-virus.
 

REBO-docenten spreken over digitaal onderwijs op TAUU

In docenten-community TAUU wordt veel informatie uitgewisseld. In tijden van corona ligt de focus hierbij op het geven van digitaal onderwijs. In het kader hiervan vinden er Q&A’s en webinars plaats, georganiseerd via Microsoft Teams. Telkens staat er een docent centraal die vertelt over zijn of haar ervaringen met digitaal onderwijs. Leonie Heres-van Rossum (USBO), Maikel Waardenburg (USBO) en Willem Janssen (RGL) deelden hier al hun ervaringen. 

Benieuwd naar de komende onderwerpen en/of docenten en wil je deelnemen? Kijk dan op de
site van TAUU.
Het is ook mogelijk meer informatie over de afgelopen sessies terug te lezen via het TAUU Forum of de webinars terug te kijken.  

  Illustratie van vraagteken

Wist je dat: 

 • De webinar 'Podcasting in Science' van Willem Janssen en Katharine Fortin (RGL) online is terug te kijken
 • Er een online module is ontwikkeld over onderwijs op afstand om docenten te ondersteunen? 
 • Bald de Vries (RGL) en Emanuel van Dongen (RGL) op DUB vertelden over hun ervaringen met online toetsen?
 • Maikel van Waardenburg (USBO) het afgelopen blok al begon met podcasten als toetsvorm binnen zijn cursus Organisaties en verandering (USG6110)? Wil je hier meer over weten? De evaluatie van het Podcast Project staat nu online.
 • Helen Toxopeus (USE) een MOOC maakte over Urban Nature en daarbij gebruik maakte van het Teaching & Learning Lab?
 • Alle cursussen van het Docentontwikkelprogramma (waaronder de Basiskwalificatie Onderwijs) nu online te volgen zijn?
 • Je Educate-it ook kunt volgen op Twitter voor de meest recente ontwikkelingen?
 • Je in de CAT-Database allerlei innovatieve projecten kunt vinden wat betreft onderwijs?
 • Er nieuwe audiovisuele voorzieningen zijn geplaatst in de hoorcollegezalen Megaron en Theatron in het Educatorium, zoals een digitaal whiteboard? Hopelijk kunnen we deze snel gaan gebruiken!
 • Joop Schippers in de podcast ‘Met het oog op morgen’ vertelt over de faciliteiten die de UU biedt rondom het maken van kennisclips?
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal. Ben je benieuwd naar de gebruikerservaringen van collega’s? Mail ons! We brengen jullie graag in contact met elkaar.  

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Karin Smokers